LIVE WEBCAM

Watch live streaming video from vachosradio at livestream.com

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

''ΑΓ. ΣΟΦΙΑ'' ¨18μηνη καταδίκη του ''ΕΘΝΟΥΣ'' για τα συκοφαντικά δημοσιεύματα κατά των γιατρών!

Στις 4/09/2013, έγινε η δίκη της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ» μετά από μήνυση εναντίον της από τον Καρδιοχειρουργό του Νοσοκομείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» κ. Αντώνιο Καλλικούρδη, για δημοσίευμα της εφημερίδας στις 29-30/10/2011, το οποίο ο μηνυτής θεώρησε συκοφαντικό.
Το εν λόγω δημοσίευμα έφερε τίτλο «Η “φάμπρικα” που… εξάγει παιδιά με καρδιοπάθεια», υπέρτιτλο «Ξεσκεπάζονται αμαρτίες χρόνων» και υπότιτλο «Οι καταγγελίες δια στόματος του Υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου για τις απαράδεκτες συμπεριφορές παιδοκαρδιοχειρουργών του νοσοκομείου φέρνουν ξανά στο φως την υπόθεση “κυκλώματος” που έστελνε παιδιά για επεμβάσεις στο εξωτερικό παρότι μπορούσαν να χειρουργηθούν στην Ελλάδα, προκαλώντας πανικό στους γονείς και “αιμορραγία” στα Ταμεία».
Στο κείμενο το δημοσίευμα έγραφε: «Ένα σκάνδαλο πέρα από κάθε φαντασία υποκρύπτει η έκρηξη του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, που ζήτησε επί πίνακι τα κεφάλια των τριών παιδοκαρδιοχειρουργών του νοσοκομείου Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ». Οι γιατροί Α.Κ., Α.Κ. και Γ.Κ. φέρονται να καβγάδιζαν στο προσκέφαλο ναρκωμένου παιδιού με πρόβλημα συγγενούς καρδιοπάθειας, περιστατικό που οδήγησε στην παύση της λειτουργίας της κλινικής. Σύμφωνα με πληροφορίες του “Εθνους της Κυριακής”, την οργή του Υπουργού προκάλεσε σειρά καταγγελιών από γονείς ασθενών παιδιών, εργαζομένους στο νοσοκομείο, αλλά και από άλλες πηγές εντός του ΕΣΥ, για ενδεχόμενη επιλήψιμη διεθνή δραστηριότητα της “ομάδας”. Πρόκειται για υπόθεση καταχρηστικών αποστολών παιδιών στο εξωτερικό με αδικαιολόγητες επιβαρύνσεις των ασφαλιστικών ταμείων, που έχει αποκαλύψει εδώ και πέντε χρόνια το “Εθνος της Κυριακής” και την οποία φαίνεται ότι φέρνει ξανά στο φως με τον πλέον εμφατικό τρόπο το “ατυχές” περιστατικό στο “Αγία Σοφία”. Ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας κατήγγειλε ότι ο καβγάς των τριών γιατρών συνεχιζόταν ακόμη και όταν το παιδί άρχισε να συνέρχεται από τη νάρκωση, με αποτέλεσμα να μην χειρουργηθεί.
Στον συγκεκριμένο διαπληκτισμό οι γιατροί, εκτός από τις απειλές του τύπου “θα σε διασωληνώσω” και “χειρουργώ όποιον θέλω”, ξεστόμισαν φράσεις εναντίον αλλήλων που αποκαλύπτουν συμπεριφορές, οι οποίες σε συνδυασμό και με όσα πληροφορήθηκε ο Υπουργός, έθεταν σε κίνδυνο ζωές ασθενών. Οι πράξεις που τους αποδίδονται όχι μόνο ξεπερνούν την ιατρική δεοντολογία, αλλά στοιχειοθετούν σοβαρά πειθαρχικά, έως και ποινικά παραπτώματα, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην οριστική απομάκρυνσή τους από το νοσοκομείο…».
Και παρακάτω: «… οι “καβγατζήδες” παιδοκαρδιοχειρουργοί…»
Ως μάρτυρες κατέθεσαν οι δύο Αναισθησιολόγοι, οι οποίες ήταν παρούσες στον υποτιθέμενο «καβγά» των Καρδιοχειρουργών, και διαβεβαίωσαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τέτοιο γεγονός δεν συνέβη ποτέ. Μάρτυρες υπεράσπισης του «ΕΘΝΟΥΣ» ήταν η κ. Κολτσιδοπούλου-Βαρέλα, Πρόεδρος Συλλόγου Παιδιών με Καρδιοπάθεια «Η Καρδιά του Παιδιού», και ο Παιδοκαρδιοχειρουργός κ. Σαρρής (με νέο δημοσίευμα θα επανέλθουμε για τον συγκεκριμένο κύριο), πρώην Διευθυντής του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Τμήματος του Ωνασείου, πρώην Διευθυντής του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Τμήματος του ΜΗΤΕΡΑ και νυν στο ΙΑΣΩ. Η μεν πρώτη το μόνο που κατέθεσε ήταν ότι το Καρδιοχειρουργικό Κέντρο του «Αγία Σοφία» ήταν “προβληματικό” από την ίδρυσή του και ότι διαχρονικά έστελνε παιδιά στο εξωτερικό. Στην ερώτηση του Προέδρου του Δικαστηρίου αν αυτό οφειλόταν σε προβλήματα στελέχωσης, υποδομής, τεχνογνωσίας ή άλλα, δεν ήταν σε θέση να απαντήσει ούτε να αναφέρει καταγγελίες – παράπονα γονιών για τους σημερινούς Καρδιοχειρουργούς του Νοσοκομείου. Ο δεύτερος μάρτυρας υπεράσπισης δεν γνώριζε, όπως δήλωσε, ούτε πόσοι ούτε ποιοι Παιδοκαρδιοχειρουργοί εργάζονται στο «Αγία Σοφία» ούτε τι επεμβάσεις είναι σε θέση να κάνουν. Το μόνο που δήλωσε ήταν ότι όταν ήταν Διευθυντής στο Ωνάσειο, μπορούσε να χειρουργήσει πολλά περιστατικά που έφευγαν στο εξωτερικό. Τα τελευταία χρόνια, δεν έχουν έλθει σε γνώση του παρά λίγα περιστατικά για το εξωτερικό.

Μετά από οκτάωρη διαδικασία, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών αποδέχθηκε πλήρως το κατηγορητήριο, θεώρησε δηλ. ως συκοφαντική δυσφήμιση με δόλο τα όσα δημοσίευσε το ΕΘΝΟΣ σε βάρος του κ. Καλλικούρδη, και καταδίκασε τον δημοσιογράφο κ. Ιωάννη Κρητικό, τον Διευθυντή έκδοσης κ. Αθανάσιο Τσεκούρα και τον εκδότη της εφημερίδας κ. Γεώργιο Μπόμπολα σε 18 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή.

Στο δελτίο τύπου ο Σύλλογος Παιδιών με Συγγενή Καρδιοπάθεια ''ΑΓ. ΣΟΦΙΑ'' αναφέρει:Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου  2013
Προς 1. Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη
          2. ΜΜΕ

Κοινοποίηση: 1. Διοικητή 1ης ΥΠΕ Αττικής κ. Κοντοζαμάνη
                      2. Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
                      3. Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών
                      4. Ιατρικό Σύλλογο Πειραιώς
                      5. ΟΕΝΓΕ
                      6. ΕΙΝΑΠ

ΘΕΜΑ: Δικαίωση για τους Παιδοκαρδιοχειρουργούς του «Αγ. Σοφία»! Φυλάκιση 18 μηνών στο «ΕΘΝΟΣ» για συκοφαντική δυσφήμιση με δόλο!

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2013, το Τριμελές  Πλημμελειοδικείο Αθηνών εκδίκασε μήνυση Καρδιοχειρουργού του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» εναντίον της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», για συκοφαντικό άρθρο που είχε δημοσιεύσει στις 29-30/10/2011.
Στο δισέλιδο αυτό άρθρο ο δημοσιογράφος κ. Ι. Κρητικός «ξεσκέπαζε», δήθεν, τη «φάμπρικα εξαγωγής καρδιοπαθών παιδιών στο εξωτερικό» που είχαν στήσει οι «καβγατζήδες επίορκοι παιδοκαρδιοχειρουργοί», ενώ ανέφερε ψευδώς ότι οι γιατροί «καβγάδιζαν στο προσκέφαλο ναρκωμένου παιδιού με πρόβλημα συγγενούς καρδιοπάθειας» κι ότι «ο καβγάς των τριών γιατρών συνεχιζόταν ακόμη και όταν το παιδί άρχισε να συνέρχεται από τη νάρκωση, με αποτέλεσμα να μην χειρουργηθεί».
Το δημοσίευμα αυτό έδωσε τροφή και σε άλλα, φίλια στην τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ΜΜΕ, αλλά πρωτοτυπούσε όλων στο ότι παρέθετε και τα αρχικά των τριών Καρδιοχειρουργών του Ν.Π. «Η Αγία Σοφία», διασύροντάς τους στο πανελλήνιο.
Ως Σύλλογος παρακολουθήσαμε ολόκληρη την οκτάωρη δίκη και εμβρόντητοι ακούσαμε τον κ. Ι. Κρητικό να παραδέχεται ότι δεν διασταύρωσε καμία πληροφορία ούτε έκανε σχετική έρευνα για τους γιατρούς που ανέφερε στο δημοσίευμά του, αλλά δέχθηκε αυτούσια την “προφορική ενημέρωση” από πηγές του Υπουργείου, τον τότε Διοικητή της 1ης ΥΠΕ κ. Μουσιώνη και τον τότε και νυν Διοικητή του «Αγία Σοφία» κ. Παπασάββα. Τόσο ο ίδιος ο δημοσιογράφος όσο και οι δύο μάρτυρες υπεράσπισής του (ο ιδιώτης Παιδοκαρδιοχειρουργός κ. Σαρρής και η Πρόεδρος του Συλλόγου «Η καρδιά του παιδιού», κ. Κολτσιδοπούλου-Βαρελά) δεν ήταν σε θέση να υποστηρίξουν την ορθότητα του δημοσιεύματος.
Εν τέλει, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών αποφάνθηκε πρωτοδίκως πως όσα δημοσιεύθηκαν  αποτελούσαν όντως συκοφαντική δυσφήμιση, και μάλιστα με δόλο, και επέβαλε ποινή φυλάκισης 18 μηνών με τριετή αναστολή στον δημοσιογράφο κ. Ιωάννη Κρητικό, τον Διευθυντή έκδοσης κ. Αθανάσιο Τσεκούρα και τον εκδότη της εφημερίδας κ. Γεώργιο Μπόμπολα.
Ως γονείς καρδιοπαθών παιδιών, όπως γνωρίζετε, στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή τους διασυρθέντες  Παιδοκαρδιοχειρουργούς του «Αγία Σοφία» κ.κ. Γ. Καλαβρουζιώτη και Α. Καλλικούρδη. ΄Ηταν σε μας φανερό ποιοι και για ποιο λόγο ήθελαν την εξόντωσή τους. Το κλείσιμο του μοναδικού δημόσιου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου της Ελλάδας, του Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών στα Παιδιά  (ΕΚΑΣΚΑΠ), από την τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, με σκοπό την ενίσχυση των ιδιωτικών κέντρων, ήταν προαποφασισμένο και έπρεπε κάπως να δικαιολογηθεί..
Μετά από δύο χρόνια σκόπιμης απαξίωσης εξαίρετων γιατρών, τους οποίους όλοι οι γονείς εμπιστευόμαστε, αλλά και ολόκληρου του ΕΚΑΣΚΑΠ, ήρθε η ώρα της δικαίωσης. Η πρόσφατη δίκη θα αποτελέσει, πιστεύουμε, την αρχή. Θα συνεχίσουμε αμείωτο τον αγώνα μας μέχρι να λάμψει η αλήθεια σε όλους τους τομείς, να αποκατασταθούν οι γιατροί μας και  να στελεχωθεί πλήρως το ΕΚΑΣΚΑΠ.
        
η Πρόεδρος                                                           ο Γραμματέας
Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου-Κοκολάκη                                    Δημήτριος Λόντος


Εμείς αισθανόμαστε δικαιωμένοι για τον αγώνα που δώσαμε μέχρι τώρα φέρνοντας στο φώς τα άπλυτα γιατρών από το παρελθόν όπου ο κ. Λοβέρδος και η παρέα του θέλησαν να φορτώσουν στους δύο άψογους γιατρούς Γιώργο Καλαβρουζιώτη και Αντώνη Καλλικούρδη! Όσο για τον κ. Κουρτέση την άποψή μας την ξέρετε,άλλωστε έχουμε εκφραστεί και δημοσίως για τον εν λόγω κύριο. Να σας ενημερώσουμε δε ότι ο αγώνας συνεχίζεται, είμαστε και πάλι στην πρώτη γραμμή και σύντομα θα κτυπήσουμε με νέα δημοσιεύματα αποκαλύψεων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου