LIVE WEBCAM

Watch live streaming video from vachosradio at livestream.com

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Παρέμβαση εισαγγελέα για τις 528 ΜΚΟ


Την άμεση παρέμβαση της δικαιοσύνης προκάλεσε το σημερινό δημοσίευμα της Ε για τις 528 ΜΚΟ που είναι καταγεγραμμένες στο υπουργείο Εξωτερικών.
http://s.enet.gr/resources/2011-02/111-thumb-medium.jpgΟ προϊστάμενος της εισαγγελίας εφετών Αθήνας, Ιωάννης Σακελάκος, έδωσε αμέσως παραγγελία προς τους εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος της εισαγγελίας πρωτοδικών να διενεργήσουν άμεσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί εάν και σε ποιες περιπτώσεις έχουν διεπραχθεί σοβαρά αδικήματα, όπως απάτη σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και της Ε.Ε.. 
Στο πλαίσιο της έρευνας θα πρέπει καταρχήν να ελεγχθούν όλες οι ΜΚΟ που έχουν συσταθεί από το 1997 μέχρι σήμερα προκειμένου να εξακριβωθεί ποια χρηματικά ποσά έχουν λάβει και κυρίως εάν αυτά χρησιμοποιήθηκαν για τους σκοπούς που διατέθηκαν. 
Διαβάστε το σχετικό θέμα: 
528 ΜΚΟ στο τραπέζι 
Κ. ΚΑΤ.

ΥΠΕΞ: Νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ΜΚΟ τον Απρίλιο

Μέχρι το τέλος Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει την λειτουργία αλλά και τις διαδικασίες χρηματοδότησης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, δήλωσε σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, θα επανεξεταστεί το Μητρών των ΜΚΟ ώστε να διαπιστωθεί ποιες είναι οι ΜΚΟ - «σφραγίδα» και ποιες εμφανίζουν έργο, θα υπάρχει έλεγχος των έργων αυτών, θα δημιουργηθεί Επιτροπή Αξιολόγησης Προγραμμάτων με τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων και του ιδιωτικού τομέα. Επίσης θα οριστούν οι τομείς δράσεων και θεματολογίας για τη συνεργασίας με τις ΜΚΟ.

Παράλληλα, επτά υπουργεία θα συντονίζονται από την Γραμματεία Νέας Γενιάς ώστε να καθοριστεί νομοθετικό πλαίσιο για τον Εθελοντισμό.

Όπως ενημέρωσε, πριν γίνει ο προγραμματισμός για το 2011, επιχειρείται να κλείσει το «φορτίο» όλων των προηγούμενων ετών. Σύμφωνα με τον Σπύρο Κουβέλη, ήδη λειτουργεί στο υπουργείο Εξωτερικών, μια ομάδα εργασίας η οποία είναι επιφορτισμένη με την αξιολόγηση των προγραμμάτων και έχει εντοπίσει τουλάχιστον 150 περιπτώσεις που βρίσκονται στον «αέρα». Από αυτά θα αξιολογηθεί ποια θα πρέπει να κλείσουν και ποια θα πάνε σε καταλογισμό.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επιτροπής για τις ΜΚΟ, τόσο ο βουλευτής της Ν.Δ., Ιωάννης Τραγάκης, όσο και η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλη,  έθεσαν ερωτήματα για ορισμένες περιπτώσεις χρηματοδότησης Οργανώσεων μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, όπως το πρόγραμμα Μεταποίησης Ντομάτας στην Ακτή Ελεφαντοστού, τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Κούβας και το πρόγραμμα για την προαγωγή της Ορθοδοξίας στη Β. Κορέα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα τα οποία δεν δείχνουν χρηστή διαχείριση δημοσίου χρήματος. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου