LIVE WEBCAM

Watch live streaming video from vachosradio at livestream.com

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Η ΚΡΙΣΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΡΤΕΛ ΤΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ!!!!


Γράφει ο Βσίλης Φωτίου- κτηνίατρος
Το  θέμα αυτό ,είναι τελείως διαφορετικό από τα συνήθη κτηνιατρικά … Δεν αφορά τους τετράποδους φίλους μας αλλά το γάλα και τα προϊόντα αυτού, ως προϊόντα ζωικής προέλευσης και ως καταναλωτικά προϊόντα. Θα δούμε λοιπόν τη διαδικασία παραγωγής του γάλακτος, από το ζώο έως το ράφι του super market, από τη σκοπιά ενός υποψιασμένου καταναλωτή…
Οι γαλακτοβιομηχανίες τους τελευταίους μήνες, μετά τον ντόρο που ξέσπασε περί καρτέλ γάλακτος, σε συνδυασμό και με την κρίση, αρέσκονται στο να βάζουν εκπτωτικά αυτοκόλλητα στα προϊόντα τους της τάξης του 10% για λίγες μέρες και μετά στο να επαναφέρουν τις πολύ υψηλές αρχικές τιμές. Αυτό φυσικά έχει να κάνει με εμπορικά τρυκ προσέλκυσης πελατών. Γιατί όμως υπάρχουν και εταιρίες που πουλάνε μόνιμα κάτω από    1 € το λίτρο το αγελαδινό γάλα; Αυτές δεν κερδίζουν; Πόσο αγοράζουν άραγε από τον παραγωγό το  γάλα; Μήπως στη Γερμανία «μπαίνουν μέσα» πουλώντας το 35% φθηνότερα από ότι στην Ελλάδα; Τι συμβαίνει τελικά;
 Οι απαντήσεις είναι πολύ απλές. Οι Ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες θέλουν υπερκέρδη. Κοινώς υπερτιμολογούν τα προϊόντα τους. Αγοράζουν από τον παραγωγό γύρω στα 35 λεπτά το λίτρο το αγελαδινό γάλα και εμείς το αγοράζουμε από το ράφι στα 1,20 €. Τρεισήμισι φορές  πάνω δηλαδή φτάνει στο ψυγείο μας… Και φυσικά η πίεση των τιμών πάντα είναι προς τα κάτω, δηλαδή οι αγελαδοτρόφοι απειλούνται ότι αν ζητήσουν αύξηση, οι εταιρείες θα εισάγουν γάλα από το εξωτερικό με 40 λεπτά το λίτρο με τα μεταφορικά πληρωμένα!!! Συνεπώς το μόνο υγειές κομμάτι της ζωικής πρωτογενούς παραγωγής που είναι η αγελαδοτροφία κινδυνεύει με κλείσιμο των μισών της μονάδων!!
Κάτι αντίστοιχο γίνεται και με τη φέτα. Είναι πλέον εθνικό προϊόν, το παράγουμε δηλαδή σε αποκλειστικότητα παγκοσμίως, πράγμα που θα έπρεπε να τονώσει και την προβατοτροφία αλλά και να μας καταστήσει υπεύθυνους για τη διαφύλαξή του ως προϊόν Π.Ο.Π. Ας δούμε όμως πως παράγεται: 1 κιλό φέτα απαιτεί 3 λίτρα πρόβειου γάλακτος κατά την παρασκευή της. Με 1 € το λίτρο που κοστίζει στον τυρέμπορο το πρόβειο γάλα, απαιτούνται 3 €. Στο ράφι φυσικά φτάνει πάνω από 8 € το κιλό!!! Αν συνυπολογίσει κανείς και τη νοθεία που γίνεται με το φοινικέλαιο (αποδεδειγμένα καρκινογόνος ουσία ) , τότε το κόστος παραγωγής είναι κάτω από 3 € το κιλό!!! Αυτό γίνεται πλέον μόνο στο εσωτερικό, μετά τις επιστροφές νοθευμένης φέτας που εξήχθηκε σε …προηγμένες χώρες.
Στα γιαουρτάκια θα κάνουμε απλή αναφορά, γιατί  γνωρίζοντας τις τιμές αγελαδινού και πρόβειου γάλακτος, μπορεί ο καθένας να κοστολογήσει το προϊόν, που χρειάζεται 200 γραμμάρια γάλακτος και λίγη μαγιά για να πήξει. Στο ράφι φυσικά φτάνει γύρω στα 80 λεπτά το κάθε γιαούρτι!!
Τελικά όλα εξαρτώνται από εμάς, τους καταναλωτές! Μπορούμε κι εμείς όπως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι να αγοράζουμε φθηνά και ποιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα, αρκεί να βάλουμε ένα πλαφόν στα χρήματα που θα δώσουμε από την επόμενα φορά που θα επισκεφτούμε κάποιο μάρκετ. Το μποϋκοτάζ στην ακρίβεια δεν έβλαψε ποτέ κανέναν…  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου