LIVE WEBCAM

Watch live streaming video from vachosradio at livestream.com

Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2012

Θηραμένης-Σαμαράς - Βίοι παράλληλοι


Θηραμένης
Σαμαράς
 πολιτεύεται ως δημοκρατικός, συμβάλλει στην ανατροπή της δημοκρατίας το 411
πολιτεύεται ως Νεοδημοκρατικός, συμβάλλει στην ανατροπή της Νέας Δημοκρατίας το 1993
ονομάστηκε «κόθορνος» (θεατρικό υπόδημα, που ταίριαζε και στα δύο πόδια), γιατί ποτέ δεν έδειξε σταθερότητα
ονομάζεται «κωλοτούμπας», γιατί ποτέ δεν έδειξε σταθερότητα
προσχωρεί στους δημοκρατικούς και ξαναφέρνει τη δημοκρατία
προσχωρεί στη Νέα Δημοκρατία και την ξαναφέρνει πρώτη δύναμη
Προς το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου
Προς το τέλος του Ευρωτραπεζικού  πολέμου
όταν η πολιορκία της Αθήνας από τους Λακεδαιμόνιους προκαλεί τους πρώτους θανάτους από την πείνα, προτείνει στην Εκκλησία του δήμου να οριστεί αυτός απεσταλμένος των Αθηναίων στον πολιορκητή Λύσανδρο
όταν η πολιορκία της Ελλάδας από τους Ευρωτραπεζίτες προκαλεί θανάτους από την πείνα, ζητά από το εκλογικό σώμα να οριστεί αυτός πρωθυπουργός και διαπραγματευτής των Ελλήνων απέναντι στους Ευρωτραπεζίτες
υπόσχεται ότι δεν θα επιτρέψει να γκρεμιστούν τα τείχη ούτε να παραδοθεί ο στόλος (Λυσίας, Κατ΄ Ερατοσθένους, 18, Κατ΄ Αγοράτου, 9)
υπόσχεται ότι δεν θα εκχωρήσει εθνική κυριαρχία και καταψηφίζει το Μνημόνιο 1.
οι Αθηναίοι τον στέλνουν στο Λύσανδρο, αυτός όμως συνεννοείται με το Λύσανδρο πώς θα καμφθεί η αντίσταση των Αθηναίων.
οι Έλληνες τον δέχονται σε συγκυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης, αυτός όμως δεσμεύεται προφορικώς και εγγράφως με το Μνημόνιο 2 στους Ευρωτραπεζίτες ότι θα τηρήσει και ο ίδιος και ο λαός τα συμφωνηθέντα.
Χρονοτριβώντας κοντά στο Λύσανδρο αφήνει να περάσουν τρεις μήνες προτού επιστρέψει στην πολιορκημένη Αθήνα, ώστε τον τέταρτο μήνα οι συμπολίτες του, μετρώντας απώλειες από την πολιορκία και την πείνα  να γίνουν πιο διαλλακτικοί και να υποκύψουν στους όρους των Λακεδαιμονίων
Ζητά προκήρυξη εκλογών, που πραγματοποιούνται τέσσερις μήνες αργότερα ( Μάιος 2012), ώστε οι συμπατριώτες του,  μετρώντας απώλειες από την οικονομική πολιορκία (ανεργία, φοροεπιδρομή, μειώσεις μισθών, ελλείψεις φαρμάκων) να γίνουν πιο διαλλακτικοί και να υποκύψουν στους όρους των Ευρωτραπεζιτών
Όταν επιστρέφει, δηλώνει ότι ο Λύσανδρος τον κρατούσε τόσο καιρό κοντά του και ότι αρμόδιοι να διαπραγματευτούν την ειρήνη ήταν οι έφοροι στη Σπάρτη. Εκεί έπρεπε να τον στείλουν.
Όταν ανακοινώνεται το αποτέλεσμα των εκλογών, δηλώνει ότι έπρεπε να εκλεγεί αυτοδύναμη κυβέρνηση για να διαπραγματευτεί σωστά.
Οι Αθηναίοι τώρα τον στέλνουν ως «εν λευκώ» πληρεξούσιό τους (πρεσβευτής αυτοκράτωρ) με άλλους εννιά στους εφόρους της Σπάρτης, να διαπραγματευτεί την ειρήνη.
Η ιστορία από εδώ και κάτω τώρα γράφεται, από εσένα, εμένα και τον κάθε Έλληνα. Να μην την αφήσουμε να ξαναγραφεί όπως τότε.
Ο Λύσανδρος εν τω μεταξύ με απεσταλμένους του Λακεδαιμόνιους και τον πολιτικό εξόριστο Αριστοτέλη ενημερώνει τους εφόρους για όσα συνεννοήθηκε με το Θηραμένη.

Εκεί καλούνται όλοι οι σύμμαχοι των Λακεδαιμονίων να τοποθετηθούν.  Οι Κορίνθιοι κυρίως και οι Θηβαίοι, αλλά και πολλοί άλλοι σύμμαχοι, προτείνουν να μη συνθηκολογήσουν με τους Αθηναίους, αλλά να καταστρέψουν εντελώς την πόλη τους. 

Οι Λακεδαιμόνιοι αρνούνται να καταστρέψουν μιαν ελληνική πόλη, που, όπως δηλώνουν, είχε προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες την εποχή που πολύ σοβαροί κίνδυνοι είχαν απειλήσει την Ελλάδα.

Οι όροι ειρήνης που έθεσαν οι Λακεδαιμόνιοι στους Αθηναίους ήταν οι εξής:

  1. να γκρεμίσουν τα Μακρά Τείχη και τα τείχη του Πειραιά
  2. να παραδώσουν το στόλο τους εκτός από δώδεκα πλοία
  3. να δεχτούν την επιστροφή στην πόλη των εξόριστων ολιγαρχικών
  4. να έχουν τους ίδιους φίλους και τους ίδιους εχθρούς με τους Λακεδαιμόνιους
  5. να ακολουθούν τους Λακεδαιμόνιους σε όλες τις εκστρατείες

Δίχως καθόλου να διαπραγματευτεί, ο Θηραμένης μεταφέρει τους όρους στην Αθήνα

Εκεί κόσμος απελπισμένος περικυκλώνει τους απεσταλμένους, επειδή φοβάται μήπως γύρισαν πίσω άπρακτοι, καθώς  ο μεγάλος αριθμός των καθημερινών θανάτων από πείνα δεν επιτρέπει άλλη αναβολή.

Την επομένη στην εκκλησία του Δήμου οι πρεσβευτές ανακοινώνουν τους όρους της ειρήνης που ζητούν οι Λακεδαιμόνιοι. Ο Θηραμένης πιέζει να τους δεχτούν και να γκρεμίσουν τα τείχη της πόλης.

Και ενώ κάποιοι εξέφρασαν αντιρρήσεις, αλλά οι περισσότεροι επιδοκίμασαν τις προτάσεις του, αποφασίστηκε να δεχτούν την ειρήνη.

Ο Λύσανδρος αποβιβάζεται, οι πολιτικοί εξόριστοι επιστρέφουν, και όλοι με μεγάλο ζήλο κατεδαφίζουν τα τείχη υπό τον ήχο αυλών που έπαιζαν οι αυλητρίδες

Επειδή πίστευαν ότι η ημέρα εκείνη ήταν η αρχή της ελευθερίας για την Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου