LIVE WEBCAM

Watch live streaming video from vachosradio at livestream.com

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ !!!!



Διατροφή και ανάπαυση                                                                                                                
 έχουν ανάγκη τα όργανα του νευρικού συστήματος και κυρίως ο εγκέφαλος.


ΜΕΡΟΣ Α΄

     ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ                                                
Ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να λαμβάνει τα αναγκαία ερεθίσματα και από τον οργανισμό του και από τον έξω κόσμο. Αντιδρά ανάλογα με τα ερεθίσματα που δέχεται, αφού πρώτα τα επεξεργαστεί. Στο νευρικό σύστημα διακρίνουμε δυο μέρη:


 Η βλάβη που θα προκληθεί σε οποιοδήποτε σημείο του νευρικού μας συστήματος είναι σχεδόν πάντα  μόνιμη και δεν επανορθώνεται. Να θυμόμαστε ότι: ΟΛΑ τα κύτταρα του οργανισμού μας αναπλάθονται ΕΚΤΟΣ  από τα νευρικά κύτταρα.
Για να έχουμε καλή λειτουργία και ισορροπημένο νευρικό σύστημα , μέσα από τις τροφές μας, πρέπει να παίρνουμε κάποιες βιταμίνες. Οι σπουδαιότερες βιταμίνες είναι : Η Β1 & η Β3 Αν και ο οργανισμός μας χρειάζεται ελάχιστη δόση,  η έλλειψή τους, μας προκαλούν αρκετές  σοβαρές  ενοχλήσεις.
Α. Βιταμίνη Β1 ή θειαμίνητη βρίσκουμε στη μαγιά μπύρας , στον κρόκο αυγού, στο φλοιό του σιταριού & του ρυζιού, προϊόντα ολικής άλεσης  και συκώτι. Η έλλειψή της προκαλεί: Νευρικές διαταραχές, κόπωση, αστάθεια της καρδιάς, νοητική σύγχυση. Δεν είναι τοξική διότι, το περίσσευμα το αποβάλλει ο οργανισμός μας από τα νεφρά. Μικρή συμβουλή: Μαγειρεύουμε  τα ζυμαρικά και το ρύζι σε μικρή ποσότητα νερού και ΔΕΝ τα πλένουμε  πριν ή μετά το βρασμό.
Έχουμε ακούσει για την ασθένεια Μπέρι-Μπέρι που προσβάλλει τους φτωχούς ανθρώπους της Άπω Ανατολής που τρέφονται σχεδόν μόνο με ρύζι αποφλοιωμένο. Η αρρώστια Μπέρι-Μπέρι εμφανίζεται με δύο μορφές: 1ον παραλυτική μορφή με αργή εξέλιξη και 2ον Οιδηματώδη ( πρησμένη) μορφή με γοργή εξέλιξη , η οποία καταλήγει στο θάνατο.
Η βιταμίνη Β1 είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό μας.  Βοηθά την ανάπτυξη, το μυϊκό τόνο και το σώμα στην απελευθέρωση ενέργειας από τους υδατάνθρακες κατά το μεταβολισμό.
Β. Βιταμίνη Β3 ή Νιασίνη. Η έλλειψη της, μας προκαλεί τη  γνωστή μας αρρώστια Πελλάγρα. Όταν η φτώχεια  δεν μας επέτρεπε να φάμε κρέας πολλοί άνθρωποι αρρωσταίναμε από την Πελλάγρα. Τα συμπτώματα είναι: Δερματίτιδες, διάρροια, δυσπεψία και διαταραχές του νευρικού συστήματος (γενικευμένη κόπωση).Τη βρίσκουμε στο κρέας, στα πουλερικά, στο ψάρι, στα εμπλουτισμένα δημητριακά, φιστίκια, πατάτες, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά. ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ παίρνουμε συμπλήρωμα βιταμίνης Β3 ή Νιασίνη ή νικοτινικό οξύ,  εκτός και αν μας τη χορηγήσει ο ιατρός. Η Β3 ή νιασίνη δημιουργείται στο σώμα από τη μετατροπή ενός αμινοξέα που υπάρχει στις πρωτεΐνες. Είναι πολύ σημαντική στην υγεία μας, διότι, συμμετέχει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών. Μικρή συμβουλή: Μαγειρεύουμε τις πατάτες σε λίγο νερό και το αρνί, το μοσχάρι, το βόδι, και τα πουλερικά τα ψήνουμε. Η πελλάγρα, στις αρχές του περασμένου αιώνα ήταν συνηθισμένη αρρώστια και η δεύτερη αιτία θανάτων στην Καρολίνα των ΗΠΑ, κατάφερε να τεθεί υπό έλεγχο μετά την ανακάλυψη της   B3 ή Νιασίνης από τον Γκόλντμπεργκερ το 1937 στις ΗΠΑ.Ουσίες που παίρνομαι από τη ΜΗ υγιεινή διατροφή και βλάπτουν το νευρικό σύστημα είναι:
1ον  Ουσίες διεγερτικές. Σε μικρές ποσότητες ίσως να είναι και ευεργετικές για τον οργανισμό, όπως: καφές, τσάι, οινόπνευμα και καπνός. Στα παιδιά ΔΕΝ δίνουμε τίποτα από αυτά  και
2ον Φάρμακα. Πολλοί άνθρωποι μόλις πονέσουν παίρνουν φάρμακο ή γιατί το έχουν δίπλα τους ή γιατί το είπε ο γείτονας, ο φίλος ή από συνήθεια…, πολλοί γονείς δίνουν εύκολα φάρμακο στο παιδί τους, χωρίς να αξιολογήσουν αν ο πόνος είναι σωματικός ή αντιδρά με πόνο το παιδί για να τραβήξει την προσοχή τους κ.λ.π.
Παίρνοντας αναλγητικά, υπνωτικά ή ηρεμιστικά φάρμακα,  συνέχεια ή σε μεγάλη ποσότητα, υπάρχει περίπτωση να  κλονίσουμε την νευρική ισορροπία του οργανισμού μας.
Χωρίς εντολή ιατρού να ΜΗΝ κάνουμε χρήση των πιο πάνω φαρμάκων.
Σήμερα είμαι πολύ εκνευρισμένη, κόντεψε να με πιάσει νευρικός κλονισμός , όταν βλέπω την..τάδε με προκαλεί νευρικότητα, με τρομάζει η ιδέα της αποτυχίας, έχω μια νευρικότητα και δεν ξέρω τι φταίει, μπήκα στην εμμηνόπαυση, περιμένω  περίοδο ( έμμηνος ρύση )και εκνευρίζομαι με το κάθε τι, με το παραμικρό.. Σήμερα κουράστηκε το μυαλό μου ( πνευματική κόπωση ), έχω μια νευρική υπερένταση σήμερα, τον τελευταίο καιρό έχω αϋπνίες κ.λ.π. ,είναι μερικές φράσεις που τις ακούμε ή τις λέμε κατά καιρούς ανάλογα  με την περίοδο της ζωής που διανύομαι. Αυτές οι φράσεις  επιβεβαιώνουν και μας θυμίζουν ότι:  το  νευρικό σύστημα είναι το σύστημα που ρυθμίζει και ελέγχει τη λειτουργία όλων των οργάνων του ανθρωπίνου σώματος, καθώς επίσης και τη μεταξύ τους αρμονική συνεργασία.  Είναι η έδρα των ψυχικών λειτουργιών και επιπλέον μέσω των αισθητήριων οργάνων , <<μάτι, αυτί, μύτη, δέρμα, γλώσσα>>  συμβάλλει στην αντίληψη του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο.
Νευρική κόπωση 
Όταν το νευρικό σύστημα λειτουργεί  υπερβολικά, δεν αφήνει χρόνο στα νευρικά κύτταρα  να διαλύσουν και να αποβάλλουν τις άχρηστες ουσίες με αποτέλεσμα να έχουμε νευρική κόπωση.
Εμφανίζεται με μειωμένα αντανακλαστικά, και με μια κακή διάθεση,  δεν έχουμε όρεξη για πνευματική εργασία. Εάν αυτό μας συμβεί για μεγάλο χρονικό διάστημα φτάνουμε στην αϋπνία και τη νευρασθένεια.
Τι μας προκαλεί τη νευρική κόπωση?
1ον Δεν κοιμόμαστε όσες ώρες χρειάζεται ο οργανισμός μας και
2ον από υπερβολική πνευματική προσπάθεια ( σκεπτόμαστε συνεχώς  διάφορα….ή εργαζόμαστε πολλές ώρες πνευματικά)
Τα φάρμακα για τη νευρική κόπωση είναι:
1ον Κάνουμε σωστή κατανομή της πνευματικής εργασίας
2ον Σωματική άσκηση 
3ον Ξεκουραζόμαστε  και
4ον Κοιμόμαστε.
Οι κανόνες που μπορούν να μας βοηθήσουν για να έχουμε καλή υγεία στο νευρικό μας σύστημα είναι: 1ον Σωστή κατανομή της πνευματικής εργασίας μέσα στο 24ωρο σε ισόχρονα  μέρη.
 2ον Προσπαθούμε η πνευματική μας εργασία να μην έχει το ίδιο αντικείμενο π.χ. εναλλάσσουμε το γράψιμο με το διάβασμα, θα αποδώσουμε καλύτερα και θα κουραστούμε λιγότερο. Η ποικιλία,  μας βοηθά να χαλαρώσουμε.
3ον Μία ώρα πριν πάμε στο κρεβάτι προσπαθούμε  να ηρεμούμε πνευματικά. Δεν διαβάζουμε στο κρεβάτι και μάλιστα βιβλία που μας διεγείρουν, προτιμούμε τα ευχάριστα. Όταν ξαπλώνουμε διώχνουμε τις ανησυχίες τις ημέρας, τις αρνητικές σκέψεις, προσπαθούμε να διώξουμε από το μυαλό μας τις φροντίδες και τις αγωνίες.
 4ον Κάνουμε ασκήσεις χαλάρωσης. Μπορούμε  συνειδητά να εστιάσουμε  την προσοχή μας σε κάθε μέρος του σώματός μας και να χαλαρώσουμε. Αρχίζουμε  από τα δάκτυλα των  ποδιών μας  και πηγαίνουμε  μέχρι το κεφάλι και λέμε : Δόξα το Θεό που σήμερα μπορέσαμε και είδαμε τον Ήλιο, το φεγγάρι, που περπατήσαμε , που φάγαμε , που ψωνίσαμε κ.λ.π. Φέρνουμε στο μυαλό μας μια σκηνή που μας ηρεμεί ή ένα αγαπημένο μας πρόσωπο. Αν κάποιος μας στενοχώρησε ,μας πλήγωσε το εγώ μας, μας έκανε κακό  χωρίς εμείς να του δώσουμε αφορμή,  κάνουμε καμιά δεκαριά βαθιές  παρατεταμένες εισπνοές και εκπνοές και δεν βάζουμε το μυαλό μας να σκεφτεί το πώς θα ανταποδώσουμε το κακό που μας έκανε, γιατί μας ταπείνωσε  κ.λ.π., δεν ασχολούμαστε με αυτά για να ΜΗΝ έχουμε πνευματική κόπωση αλλά και ψυχοσωματικά προβλήματα.
5ον Η σωματική άσκηση ωφελεί τον οργανισμό και ξεκουράζει το μυαλό μας. Έχοντας το μυαλό μας στις ασκήσεις, σταματά  οποιαδήποτε άλλη πνευματική εργασία. Όταν το σώμα μας είναι κουρασμένο μπορούμε  να κοιμηθούμε καλύτερα. ΠΡΟΣΟΧΗ  δεν κάνουμε σωματική άσκηση μόλις πριν πάμε στο κρεβάτι διότι το σώμα μας χρειάζεται  χρόνο για να ηρεμήσει πριν κοιμηθούμε και
6ον Το χλιαρό προς το ζεστό  ντους ή μπάνιο, μας χαλαρώνει.


ΜΕΡΟΣ Β΄

Η  καλύτερη πρόληψη για τη νευρική κόπωση αλλά και το καλύτερο φάρμακο είναι: ο ύπνος
Η Ελληνική μυθολογία μας λέει ότι:  η Νύχτα γέννησε τον Ύπνο, που ήταν πατέρας του Μορφέα, θεού των ονείρων. Θεωρούσαν  τον ύπνο  και τα όνειρα μια μορφή επικοινωνίας με τους θεούς. Η  θεωρία του Δαρβίνου μας λέει  ότι, ο ύπνος είναι, φυσική  επιλογή μας. Στο χώρο της επιστήμης παραμένει ακόμα ασαφής το φαινόμενο ύπνος.  Πολλές από τις θεωρίες που έχουν διατυπωθεί συμπίπτουν ως προς την ύπαρξη ενδογενών χρονοβιολογικών ρυθμών.
Κοιμόμαστε  περισσότερο ή λιγότερο ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία μας  και την ηλικία μας. Γενικά μπορούμε να εφαρμόσουμε τα εξής: Για ηλικία  5 -7 ετών 13 ώρες ύπνου, για 7-10 ετών  12 ώρες, για 10-15 ετών 11 ώρες, για 15-18 ετών 10 ώρες  και από 18 ετών  και πάνω 8 ώρες ύπνου. Η διάρκεια των 8 ωρών θεωρείται ως ενδεδειγμένη για τους ενηλίκους και όχι για τους πολύ ηλικιωμένους. Ο ηλικιωμένος  έχει περισσότερη ανάγκη από ανάπαυση και λιγότερο ύπνο.
 Όταν βρισκόμαστε  σε κατάσταση νευρικής κόπωσης, υπάρχει  μεγάλος κίνδυνος να οδηγηθούμε  στη χρήση διαφόρων ουσιών, όπως, φάρμακα υπνωτικά, ποτό, καφές, καπνό και ναρκωτικά. Είναι μεγάλο λάθος να νομίζουμε ότι με τη χρήση αυτών των ουσιών κοιμόμαστε, απλά δημιουργούμε τεχνητό ύπνο και  έχουμε την ψευδαίσθηση ότι καταπολεμούσε τη νευρική κόπωση. Η συνήθεια,  ο εθισμός, αυτών των ουσιών μας φέρνει την κατάχρηση.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          
Η κατάχρηση  του καφέ και του  τσαγιού, μας αυξάνει τη διεγερτικότατα, την αγωνία, την ανυπομονησία, τη στενοχώρια, την ανησυχία, τη νευρικότητα, το άγχος  και μας δημιουργεί αϋπνία. Ο καφές επενεργεί κυρίως στα νευρικά κέντρα, στην καρδιά, στο στομάχι, στο έντερο και στους νεφρούς. Όσοι έχουμε προβλήματα υγείας στα πιο πάνω ζωτικά όργανα, είναι καλό πριν τη χρήση τους, να συμβουλευτούμε  τον προσωπικό μας γιατρό. Κάνουμε χρήση και ΟΧΙ κατάχρηση.
Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού στο νευρικό μας σύστημα είναι: Η νικοτίνη του καπνού μπορεί να μας προκαλέσει διαταραχή στο νευροφυτικό μας σύστημα. Το καταλαβαίνουμε από την  ταχυπαλμία, από τα προβλήματα στο στομάχι και στο έντερο, μπορεί να έχουμε τρόμο ή να ιδρώνουμε. Έχουμε διαταραχές στην ευαισθησία μας( είμαστε ευσυγκίνητοι ή πέφτουμε στην κατάθλιψη),διαταραχές στη θέληση (δεν επιμένουμε σε κάτι που γνωρίζουμε ότι μας ωφελεί π.χ. γυμναστική , υγιεινή διατροφή), διαταραχές στη νόηση ( αρχίζει η μνήμη και εξασθενεί).
Η κατάχρηση του οινοπνεύματος μας οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα  του νευρικού μας συστήματος. Ίσως να αρχίσει από μια πολυνευρίτιδα και να φτάσει μέχρι….σε κατάσταση παραφροσύνης!!!
Οι αντανακλαστικές κινήσεις μας γίνονται αυτόματα χωρίς να σκεφτούμε, έτσι ξοδεύουμε μικρή νευρική ενέργεια.  Μια κίνηση που τη θέλουμε, με τη συστηματική  επανάληψη γίνεται αυτόματη.  Όταν θέλουμε να αγοράσουμε ποδήλατο, μοτοποδήλατο ή ένα αυτοκίνητο και για να μάθουμε να το οδηγούμε, καταβάλουμε μεγάλη προσοχή και προσπάθεια, κουραζόμαστε και μόλις το μάθουμε όλες οι κινήσεις μας γίνονται μηχανικά. Την αρχή αυτή πρέπει να την εφαρμόζουμε στην καθημερινή μας ζωή διότι  έτσι ο εγκέφαλος μας δεν κουράζεται και το νευρικό μας σύστημα, αποδίδει περισσότερο και κουράζεται λιγότερο. Η εξάσκηση τελειοποιεί όλες τις νευρικές δραστηριότητες.
Η εξάσκηση τελειοποιεί την ευαισθησία μας, δυναμώνει το *θέλω* και το κάνει *μπορώ*, όλα τα αισθητήρια όργανα δυναμώνουν και αντιδρούν γρηγορότερα. Π.χ. οι τυφλοί έχουν καλύτερη αφή, οι ναυτικοί έχουν καλύτερη όραση, οι επαγγελματίες που δοκιμάζουν τα φαγητά ,τα κρασιά έχουν ευαισθησία στη γεύση, η νοσηλεύτρια της ΜΕΘ, με την εξάσκηση που κάνει στους ήχους και στα φώτα ή στα λαμπάκια/// των μηχανημάτων,  τελειοποιεί την παρατηρητικότητα και την ακουστικότητα??, τα αντανακλαστικά της είναι σε εγρήγορση. Σε πολλά επαγγέλματα που ο υπάλληλος κάθεται μπροστά σε έναν πίνακα και δουλεύει με  χρώματα και ήχους ασκεί τα αντίστοιχα αισθητήρια όργανα. Εκτός από τις αισθήσεις μας τελειοποιούνται και οι πνευματικές μας ικανότητες. Ένα ρητό λέει: << Όποιος ασκείται συχνά στο να θέλει καταλήγει στο να συνηθίζει να θέλει>>. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να βελτιώσουμε τις ηθικές ιδιότητες.

Η υγεία της ψυχής
Ψυχική υγεία είναι ένα φαινόμενο πολυδιάστατο και αναπόσπαστο από την όλη υγεία του ανθρώπου.
Ψυχική υγιεινή ,είναι ένα σύνολο από κανόνες που αποβλέπουν στην πρόληψη των ασθενειών της ψυχής και της ισορροπίας του νευρικού συστήματος. Οι κανόνες αυτοί είναι:
1ον Διατηρούμε την υγεία του σώματος. Για να διατηρήσουμε και να τονώσουμε τη νευρική ισορροπία του οργανισμού μας,  πρέπει, να σκεφτούμε , να κατανοήσουμε την αμοιβαία επίδραση που υπάρχει μεταξύ του σώματος  και  το νου. Το αρχαίο ρητό <<νους υγιής εν σώματι υγιή>> ισχύει ΠΑΝΤΑ. Κάθε αρρώστια επιδρά στο νευρικό σύστημα και επομένως στο χαρακτήρα μας. Αντίστροφα, ο νους-πνεύμα, οι ψυχικοί παράγοντες  ασκούν σημαντική επίδραση στη γενική κατάσταση της υγείας μας. Ο άνθρωπος  αποτελείται από:  
Νου                     Ψυχή                Σώμα   (Σκέπτομαι- Αισθάνομαι-Αντιδρώ)   Εάν ένα από τα τρία διαταραχτεί αυτομάτως διαταράσσονται και τα υπόλοιπα.
 2ον Αισιόδοξη διάθεση. Σε  κάθε δοκιμασία της ζωής μας πρέπει να διατηρούμε τη ψυχραιμία μας. Οι απαισιόδοξες  σκέψεις, το άγχος, η αναστάτωση του εαυτού μας και των γύρο μας ΔΕΝ λύνει  κανένα πρόβλημα απλά δε σκεπτόμαστε , παίρνουμε γρήγορες λαθεμένες αποφάσεις και ρίχνομαι την άμυνα του οργανισμού μας με αποτέλεσμα να αρρωστήσουμε. Για να έχουμε  πνευματική, ψυχολογική και  σωματική υγεία πρέπει να μη σταματάμε τη μάχη ενάντια στα προβλήματα , στις δοκιμασίες της ζωής και να έχουμε υγιή αγάπη.
Πως διακρίνουμε την υγιή από την αρρωστημένη αγάπη?
Υγιής αγάπη
1. Χαίρομαι & απολαμβάνω τη ζωή, νιώθω άνετα , και όταν είμαι μόνος(η).
2. Υγιές  ενδιαφέρον για τα προβλήματα του άλλου.
3. Δεν ικανοποιούμε εγωκεντρικές ανάγκες, αλλά ολοκληρώνουμε την προσωπικότητά μας.
4. Επιθυμία να εξελιχθεί ο άλλος.
5 Ξεχωριστά ενδιαφέροντα, άλλοι φίλοι, διαφορετικές - σημαντικές σχέσεις με νόημα. Προτρέπω & επιτρέπω να ακολουθήσει  τις ιδιαίτερες κλήσεις του.
 6. Εμπιστοσύνη ότι ο * άλλος* θα συμπεριφέρεται σύμφωνα με κάποιες θεμελιώδεις αρχές.
 7. Αποδέχομαι την ιδιαιτερότητα του άλλου.
  Αρρωστημένη αγάπη
1. Είμαι προσκολλημένος (η) σε κάποιον ή σε κάτι & δεν αντέχω μακριά τους.
2. Ψυχαναγκαστικό ενδιαφέρον για τα προβλήματα & τα αισθήματα του άλλου.
3. Εξάρτηση από τον άλλον για να νιώθουμε ασφάλεια.
4. Η ένταση των συναισθημάτων φόβου, ανασφάλειας και μοναξιάς, ερμηνεύονται ως αποδείξεις αγάπης.
5. Ολοκληρωτική εμπλοκή, περιορισμένη κοινωνική ζωή, παραμέληση παλιών φίλων και ενδιαφερόντων.
6. Ζήλια, φόβος ανταγωνισμού, κτητικότατα,
7. Δεν προσπαθούμε να αλλάξουμε τον άλλον.
3ον Να επιδιώκουμε την αγαλλίαση του πνεύματος, τη γαλήνη της ψυχής, την ηρεμία και τη χαλάρωση του σώματος.
 Για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τα πιο πάνω στη σημερινή δύσκολη εποχή, προτείνω,  να καθίσουμε να ψάξουμε τον εαυτό μας (ποιος είμαι, τι δουλειά έχω μέσα στο σύμπαν, τι έκανα μέχρι τώρα για να προετοιμάσω τον εαυτό μου για να μην αρρωστήσω σε αυτή τη ζωή και ποια η προετοιμασία μου για την επόμενη ζωή? <<γι αυτούς που πιστεύουν στον Τριαδικό Θεό>> κ.α. , να αναθεωρήσουμε κάποιες συνήθειες μας, να μάθουμε να αγαπάμε, να υποστηρίζουμε τους συνανθρώπους μας ψυχολογικά και να τους βοηθάμε στις δύσκολες στιγμές τους. Να υπάρχει συνεχής αυτοέλεγχος, αυτοσεβασμός  και αυτοπειθαρχία . Μέσα στην οικογένεια τα μέλη να νιώθουν ελεύθερα, ασφάλεια, εμπιστοσύνη, να έχουν ψυχολογική υποστήριξη και να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με υγιή αγάπη . Να γνωρίζει το κάθε μέλος το τι πρέπει να κάνει , το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται και το πώς τον βλέπουν οι άλλοι. Έτσι το παιδί  αλλά και οι μεγαλύτεροι  σχηματίζουν την ιδέα το ποιος είναι ο ίδιος.
Στην εποχή που ζούμε, η ανεργία, η οικονομική  ανασφάλεια αλλά και η μελλοντική αβεβαιότητα μας κάνουν να χάνουμε τον ύπνο μας  με όλα τα επακόλουθα που αναφέραμε πιο πάνω. Ας φροντίσουμε να ξεκουραζόμαστε από αυτά που διαβάζουμε, που βλέπουμε, που ακούμε , από το χώρο που κινούμαστε, απομακρυνόμαστε από τους ανθρώπους που μας κουράζουν. Να αλλάζουμε περιβάλλον έστω και για ένα Σαββατοκύριακο, τα παιδιά να τα στέλνουμε στις διακοπές τους σε κατασκήνωση, στους  παππούδες & γιαγιάδες,  να κάνουμε ταξίδι οικογενειακό σε κάποιο συγγενή ή φίλο ( ευχάριστο).Όσοι ζούμε στην πόλη να επιδιώκουμε να πηγαίνουμε στο βουνό, στη θάλασσα  ή απλώς στην ύπαιθρο. Να αφήσουμε στην άκρη τα αρνητικά σχόλια των  άλλων και τα κόμπλεξ  μας και να τραγουδάμε σα να μη μας ακούει κανείς , να χορεύουμε σα να μη μας βλέπει κανείς, να βρίσκουμε διέξοδο σε κάθε είδους ψυχαγωγία , αρκεί να μη μας προσβάλλει σαν άτομα. Η ψυχική και πνευματική ευχαρίστησή μας μέσα από μια δημιουργική ενασχόληση, ένα έργο κ.λ.π. που ικανοποιεί κάποιες ανώτερες πνευματικές και ψυχικές ανάγκες καθώς και  η  υγιής αγάπη, η ελευθερία και η γλυκιά πνευματική ξεκούραση είναι οι κυριότερες προϋποθέσεις για μια καλή ψυχική ισορροπία.

Το Ψυχικά Υγιές Άτομο
Ø      Διαθέτει μια ρεαλιστική αντίληψη της πραγματικότητας
Ø                  Έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του & ρεαλιστική άποψη για τις ικανότητες του
Ø                  Περνώντας τα διάφορα στάδια ανάπτυξής του και μεγαλώνοντας έχει αποβάλλει τους τύπους εκείνους της συμπεριφοράς που του φαίνονται ακατάλληλοι
Ø                  Έχει επιτύχει ικανοποιητική ισορροπία μεταξύ των συνειδητών και ασυνειδήτων δυνάμεων που τον  παρακινούν να κάνει κάτι, φθάνοντας έτσι σε μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα
Ø                  Έχει την ικανότητα να αγαπάει, να αντιμετωπίζει τα προβλήματα της καθημερινής ζωής, είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις σχέσεις του με τους άλλους-όπως στη δουλειά -  και προσαρμόζετε στις αλλαγές που συμβαίνουν γύρο του.
Δηλαδή έχει :
ü      Αποτελεσματική αντίληψη της πραγματικότητας
ü      Αυτογνωσία
ü      Ικανότητα ελέγχου της συμπεριφοράς του
ü      Αυτοεκτίμηση
ü      Ικανότητα ανάπτυξης συναισθηματικών σχέσεων
και
ü      Δυνατότητα παραγωγικότητας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου