LIVE WEBCAM

Watch live streaming video from vachosradio at livestream.com

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Στο κόσκινο του VachosRadio οι εμπλεκόμενοι στο ΕΚΑΣΚΑΠ!



Ε.Κ.Α.Σ.Κ.Α.Π. :Από τον παράδεισο στην κόλαση! ΜΕΡΟΣ 4ο !
Αγαπητοί μας αναγνώστες, συνεχίζοντας την έρευνά μας γι’ αυτό το τόσο σημαντικό θέμα, αποφασίσαμε να δώσουμε στην δημοσιότητα όλα εκείνα τα στοιχεία που φτάνουν στο VachosRadio με σκοπό να μπορούν νε ενημερωθούν πρώτα από όλους οι γονείς, μετά η εξουσία, μετά οι δικαστικές αρχές της χώρας, μετά οι αρμόδιοι φορείς ελέγχου του συστήματος υγείας της χώρας!
Σε αυτό το δημοσίευμα (πάζλ) θα συμπληρώνουμε κάθε νέο στοιχείο που φτάνει σε εμάς έτσι ώστε να μην χρειάζεται να ανατρέχετε σε παλαιότερα δημοσιεύματα! Όπως επίσης θα χρησιμοποιήσουμε και διαφορετικό χρώμα γραφής για κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο, για να απλοποιήσουμε το διάβασμα του δημοσιεύματος και την κατανόηση των όσων γράφουμε!
Το κόκκινο χρώμα θα χρησιμοποιηθεί για σχόλια δικά μας, ενώ το μαύρο θα είναι για την ανάγνωση του γενικού κειμένου! Στην ηλεκτρονική διεύθυνση  http://vachosradio.blogspot.gr/2013/02/blog-post_4374.html    μπορείτε εσείς να ακούτε τις συνεντεύξεις που καταγράφουμε από γονείς που μας αφηγούνται την περιπέτειά τους, το  οποίο θα ανανεώνεται και αυτό κάθε φορά που καταγράφουμε και μία συνέντευξη! Πιστεύουμε έτσι ότι σιγά -σιγά θα ολοκληρωθεί το παζλ και εσείς θα έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το κλείσιμο του ΕΚΑΣΚΑΠ!
Πάμε λοιπόν να δούμε πως ξετυλίγετε το νήμα:
Στο Νος/μείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» λειτουργεί από την ίδρυση του ΕΣΥ ατύπως και από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 θεσμοθετημένο το «ΕΙΔΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΩΝ ΠΑΙΔΩΝ» (Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.), μοναδικό στο είδος του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας. Αυτό το Κέντρο συγκροτείται από τα εξής Τμήματα (Αριθ. Υπουργικής Απόφασης Υ4α/11622/92/ΦΕΚ 189/23.03.1993):
Δύο (2) Τμήματα Χειρουργικής Θώρακα (Καρδιοχειρουργικά Τμήματα),
3. Καρδιολογικό Τμήμα,
4. Καρδιο-αναισθησιολογικό Τμήμα.
Το Κέντρο διαθέτει και Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ), όπου νοσηλεύονταν τα καρδιο-χειρουργημένα παιδιά.
Διευθυντές των Τμημάτων του Παιδο-καρδιοχειρουργικού Κέντρου του ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ με δικαίωμα υπογραφής για Πιστοποιητικά Εξωτερικού:
Α’ Καρδιοχειρουργικό Τμήμα:
α) Ιωάννης Στήνιος (1985 – Ιούλιος 2003 = 18 έτη).
β) Χριστόδουλος Παφίτης (Δεκ. 2005 – Ιούν. 2009 = 3 έτη).
γ) Γεώργιος Καλαβρουζιώτης (Διευθυντεύων από Ιούλ. 2009 – Ιαν 2011).

Β’ Καρδιοχειρουργικό Τμήμα:
α)  Μιχαήλ Μπονώρης (1990 – 1997 = 7 έτη).
β) Πρόδρομος Αζαριάδης (Μάιος 2001 – Ιούν. 2007 = 6 έτη).

γ) Αντώνιος Κουρτέσης (Απρ. 2008 – Ιαν. 2011, και από Ιαν. 2011 έως Οκτ 2011, οπότε έκλεισε το κέντρο, ήταν Διευθυντής του ενιαίου Καρδιοχειρουργικού Τμήματος).
Καρδιολογικό Τμήμα
Α) Βασίλειος Θανόπουλος (1988 – Σεπτ. 2009).
Β) Μαρία Πασβούρη (Σεπτ 2009 – Σεπτ 2010).
Γ) Αθηνά Βέκιου (Σεπτ 2010 – σήμερα).
1-2. Δύο Τμήματα (Α’ και Β’) Χειρουργικής Θώρακα (Καρδιοχειρουργικά Τμήματα) με τρεις οργανικές θέσεις έκαστο (1 Διευθυντής, 1 Επιμελητής Α’ και 1 Επιμελητής Β’),
3. Καρδιολογικό Τμήμα και Αιμοδυναμικό Εργαστήριο,
4. Καρδιοαναισθησιολογικό Τμήμα (7 οργανικές θέσεις το 2000) και  
5. Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (δεν αποτελεί αυτόνομο Τμήμα).
Ένας από τους Διευθυντές των παραπάνω Τμημάτων ορίζεται «Συντονιστής» του Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.).
Ας δούμε μέχρι εδώ τα πρόσωπα που στελεχώνουν το ΕΚΑΣΚΑΠ!
Ιωάννης Στήνιος: Διευθυντής στο Α’ Καρδιοχειρουργικό Τμήμα: (1985 – Ιούλιος 2003 = 18 έτη). Ο ΙΣ υπήρξε για 18 χρόνια Διευθυντής στο Α’ Καρδιοχειρουργικό Τμήμα του «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ». Για αρκετά χρόνια υπήρξε ο μόνος Διευθυντής – Καρδιοχειρουργός στο μοναδικό Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της χώρας.
Δραστηριοποιημένος πολιτικά και συνδικαλιστικά στο ΠΑΣΟΚ, φέρεται ως το «δεξί χέρι» του Γεννηματά στη σχεδίαση του ΕΣΥ. Δημιούργησε και ανέλαβε τη Διεύθυνση του ενός (από τα δύο) Καρδιοχειρουργικά Τμήματα στο Παίδων ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ. Στο διάστημα των 18 χρόνων, τι αποτελέσματα έχει να επιδείξει;
 Πραγματοποιούσε Καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις που είχαν εγκαταλειφθεί από την διεθνή επιστημονική κοινότητα;
Χάρη στα χειρουργικά αποτελέσματά του, (αυτή ήταν η αιτία όπου η διοίκηση Ντάνου ζήτησε συνεργασία με το Brompton;) έγινε αντικειμενικά κύριος υπεύθυνος για να γιγαντωθεί η αποστολή παιδιών στο εξωτερικό κατά δεκάδες κάθε έτος, ακόμα και για απλές συγγενείς καρδιοπάθειες. Οι “εξαγωγές καρδιοπαθών παιδιών” στο εξωτερικό γίνονταν με ρυθμούς 30 – 70 παιδιά κάθε χρόνο, μέχρι το 2008. Έχουμε στα χέρια μας πιστοποιητικά για
Το 1999: 38 (μπορεί να είναι πολύ περισσότερα!),
Το 2004: 72 και
Το 1ο εξάμηνο 2005: 32, δηλ. για το 2005: 65-70.
Αν πάρουμε σαν μέσο όρο τα 50 παιδιά ανά έτος, τότε την 20ετία 1989-2008 πρέπει να έχουν φύγει στο εξωτερικό τουλάχιστον 1000 παιδιά… Υπάρχουν και μπορούν να αναζητηθούν στα αρχεία του Καρδιολογικού Τμήματος όλα τα πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί.
Δεν εκπαίδευσε κανένα από τους Επιμελητές που πέρασαν κατά καιρούς από το Καρδιοχειρουργικό Κέντρο του ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ (δεν βρήκαμε κάποιον να μας πει ‘’ναι εμένα’’). Κάτι περισσότερο, έκανε κάθε τι για να ευνουχίσει επιστημονικά κάθε γιατρό, που είχε επιστημονικές δυνατότητες και ανησυχίες. Γι’ αυτό, και όλοι σχεδόν, όσοι κατά καιρούς πέρασαν από εκεί, αξιολογότατοι Καρδιοχειρουργοί, όπως έδειξε η μετέπειτα πορεία τους, έφυγαν. Και από αυτούς που άντεξαν να μείνουν:
Α. Ενας Επιμελητής Β’ το 1998 κατήγγειλε στη Διοίκηση Ντάνου και στο Υπουργείο Υγείας τα κακά χειρουργικά αποτελέσματα του . Επειδή λόγω των καταγγελιών του, τον είχε αποκλείσει από το χειρουργείο για 1,5 έτος (!),  αναγκάστηκε να ζητήσει απόσπαση για άλλο Νοσοκομείο. Ήταν τόσο αφόρητη η κατάσταση, ώστε χρειάστηκε παρέμβαση της τότε Υφυπουργού Υγείας κ. Σπυράκη η οποία αναγκάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2000 να έρθει μέχρι το Νοσοκομείο και να μετέχει σε σύσκεψη με όλους τους γιατρούς του Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (Καρδιοχειρουργών - Καρδιολόγων – Καρδιοαναισθησιολόγων) και της Διοίκησης του Νοσοκομείου, προκειμένου να μπει κάποια τάξη και να λυθεί ο αποκλεισμός γιατρών του Κέντρου. Σήμερα, ο Επιμελητής αυτός ( κ. Αντώνης Κουρτέσης) είναι Διευθυντής του ενιαίου Καρδιοχειρουργικού Τμήματος και Συντονιστής του ΕΚΑΣΚΑΠ και κολλητός; Του Ιωάννη Στήνιου;!!! Ο Ιωάννης Στήνιος  ως μέλος του ΔΣ ψηφίζει πάντα υπέρ του!!!.            
Β. Αλλος Επιμελητής Β’, έχοντας συνειδησιακό πρόβλημα, κατήγγειλε επίσης τον Ιωάννη Στήνιο στη Διοίκηση του Νοσοκομείου για κακή άσκηση της Ιατρικής. Και αυτός ο Επιμελητής αποκλείστηκε από το χειρουργείο. Η Διοίκηση Ντάνου έκανε ΕΔΕ για τη διερεύνηση της καταγγελίας, αλλά το πόρισμά της αγνοείται!!! Το αποτέλεσμα ήταν ο καταγγέλλων Επιμελητής να αποσπασθεί στο Β’ Καρδιοχειρουργικό Τμήμα, που τότε ξεκίνησε να λειτουργεί με Διευθυντή τον κ. Αζαριάδη, ενώ ο ΙΣ συνέχισε να χειρουργεί, χωρίς Επιμελητές, για δύο ακόμα χρόνια (!), οπότε συνταξιοδοτήθηκε (πρόωρα;).
Χρησιμοποιούσε στη θέση Τεχνικού Εξωσωματικής Κυκλοφορίας, θέση πολύ σημαντική για την επιτυχημένη διεξαγωγή επεμβάσεων ανοικτής καρδιάς, πρώην διοικητική υπάλληλο, που αποδεδειγμένα δεν ήξερε τη δουλειά της. Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό για τα παιδιά που χειρουργούνταν. Η Διοίκηση Ντάνου, έστω καθυστερημένα, έστειλε δύο νοσηλευτές του «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» στο Brompton (να κάτι καλό στη «συμφωνία συνεργασίας» με το «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»), όπου εκπαιδεύθηκαν στην Εξωσωματική Κυκλοφορία. Με την επιστροφή τους στο «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» (2001), ανέλαβαν καθήκοντα. Παρόλο που είχαν πιστοποιημένα άρτια εκπαίδευση, ο ΙΣ συνέχιζε να χρησιμοποιεί τη «δική του» Τεχνικό Εξωσωματικής Κυκλοφορίας. Ωσπου, η Διοίκηση Ντάνου απομάκρυνε από το «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» την εν λόγω “Τεχνικό Εξωσωματικής Κυκλοφορίας” (2001), αφού τεκμηριώθηκαν συγκεκριμένες αμέλειες και παραλείψεις στη δουλειά της.
Φεύγοντας από το Νοσοκομείο με σύνταξη, πήρε μαζί του το βιβλίο με τα πρακτικά των χειρουργικών επεμβάσεων του Α’ Καρδιοχειρουργικού Τμήματος. Χωρίς αυτό, δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στη σύνταξη πιστοποιητικών, που ζητούν ασθενείς χειρουργημένοι από τον εν λόγω Διευθυντή, αφού δεν είναι γνωστό για το τι έγινε στην επέμβαση.
Μετά τη συνταξιοδότησή του (2003), προσλήφθηκε σαν Διευθυντής στο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΑΘΗΝΩΝ. Μετά από δύο χρόνια, διέκοψε τη λειτουργία του (μήπως γιατί τα χειρουργικά αποτελέσματα δεν ήταν καλά;).
Επειτα, πήρε θέση έμμισθου “συμβούλου” στο Ωνάσειο.
Το 2010 τοποθετείται από την Φώφη Γεννηματά Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ωνασείου και ταυτόχρονα μέλος του ΔΣ του «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ». Όντας μέλος του ΔΣ  του «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», γύριζε στους χώρους του Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και απαξίωνε τους γιατρούς που σήμερα εργάζονται και λειτουργούν το Κέντρο σε τόσο αντίξοες συνθήκες, ενώ διαφήμιζε συγκεκριμένο Καρδιοχειρουργό του Ωνασείου;!!!

Αναρωτιέται κανείς ποια η σκοπιμότητα για να τοποθετηθεί ο άνθρωπος αυτός σε τέτοια θέση. Για να «αναδιοργανώσει το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο», όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, ή για να ολοκληρώσει την καταστροφή του, την οποία επεχείρησε, χωρίς επιτυχία, στα χρόνια της ενεργού υπηρεσίας του, και να πάρει «ρεβάνς» από αυτούς, με τους οποίους συγκρούστηκε στο παρελθόν;      
Σήμερα, η απάντηση έχει δοθεί.
Έχουμε ήδη δημοσιεύσει:<<Η αποστολή παιδιών για καρδιοχειρουργική επέμβαση στο εξωτερικό είχε ξεκινήσει πριν από την ίδρυση Παιδο -καρδιοχειρουργικού Κέντρου στο ΕΣΥ και συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση μέχρι και το 2009. Έκτοτε, παρουσιάζει σημαντική μείωση.
Παράκληση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες να διενεργήσουν έλεγχο!
Ο  λόγος της αθρόας εξαγωγής παιδιών στο εξωτερικό; Δεν τον γνωρίζω ακριβώς! Κάνω την ερώτηση όμως και αν ξέρει κάποιος ας μου απαντήσει! Μήπως δεν υπήρχε η σχετική εμπειρία από τους γιατρούς του συγκεκριμένου τμήματος; Μήπως υπήρχε αδυναμία αντιμετώπισης  τέτοιων περιστατικών και δεν ρίσκαραν την ζωή των παιδιών;
Αν πραγματικά συνέβαινε αυτό δεν μπορώ παρά να δώσω συγχαρητήρια!
Αυτή την αδυναμία είχε κατανοήσει  η τότε Διοίκηση του Νοσοκομείου (Πρόεδρος κ. Νικόλαος Ντάνος); πιθανολογώ πως ναι, γιατί από ότι μαθαίνω είχε έλθει σε “συμφωνία επιστημονικής συνεργασίας” με το Νοσοκομείο Royal Brompton του Λονδίνου.
Δεν μου είναι γνωστό οι όροι αυτής της συνεργασίας ούτε πως επιλέχθη κε το συγκεκριμένο Νοσοκομείο από τα 13 Παιδο-καρδιοχειρου ργικά Κέντρα της Μ. Βρετανίας. Αυτό που φαίνεται είναι ότι τα καρδιοπαθή παιδιά που έπαιρναν πιστοποιητικό από το ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ,τα χειρουργούσε   ένας συγκεκριμένος Παιδοκαρδιοχειρουργός, ο κ. Darryl Shore, και τα παρακολουθούσε ένας συγκεκριμένος Παιδοκαρδιολόγος, ο κ. Michael Rigby. ( Εδώ μπαίνουν πολλά ερωτηματικά! Μήπως το θέμα χρήζει ελέγχου;) Οι πληροφορίες μιλάνε για 300 με 400 να έχουν μεταβεί στο Μπρόμπτον για χειρουργείο!
Σε αξιολόγηση δε όλων των Παιδο-καρδιοχειρουργικών Κέντρων της Αγγλίας που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal στις 9 Οκτ. 2004, το Royal Brompton ερχόταν 4οσε όγκο περιστατικών και αποτελέσματα. Αυτό που είναι πλέον εντυπωσιακό είναι πολύ υψηλότερες χρεώσεις (τριπλάσιες ή και περισσότερο) για επεμβάσεις σε αυτό το νοσοκομείο σε σύγκριση με άλλα Κέντρα της Αγγλίας. ( Και εδώ παρακαλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες για έλεγχο! Παραθέτουμε μερικά πιστοποιητικά:
 

Ποιες ελλείψεις απαγορεύουν να γίνει επέμβαση Fontan στο ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ;


Η τετραλογία Fallot είναι συνήθης συγγενής καρδιοπάθεια. Η διόρθωσή της γίνεται με πολύ μικρή θνησιμότητα (<5%). Στο ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ τα τελευταία 3-4 χρόνια η θνησιμότητα ήταν 0%.   



 3ον- 4ον πιστ:Η διόρθωση της μετάθεσης των μεγάλων αγγείων στα καλά κέντρα του εξωτερικού έχει θνησιμότητα μέχρι 3%.Στο ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ είχε 50%.






Πιστ. 5 & 6. Η μεσοκοιλιακή επικοινωνία είναι η πιο συχνή συγγενής καρδιοπάθεια και η διόρθωσή της επέμβαση ρουτίνας (όπως η χολή για τους χειρουργούς). Στο ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ τα τελευταία 2-3 χρόνια η θνησιμότητα ήταν 0%. Μονοξείδιο (πρωτοξείδιο) του αζώτου μπορούσε να χρησιμοποιηθεί . Η χρήση του δεν απαιτεί κάποια ειδική εκπαίδευση.   


Πιστ. 7. Το παιδί έκανε δύο επεμβάσεις στην Αγγλία και χρειάζεται και 3η. Τώρα πρέπει να πάει στην Αμερική, σε συγκεκριμένο Καρδιοχειρουργό, ο οποίος είναι φίλος του εδώ Διευθυντή (ΙΣ). Μάλιστα, είχε έρθει 2-3 φορές στο ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ και χειρούργησε. Όμως, για κάποιον λόγο, δεν ξαναπάτησε, παρά τη φιλία του με τον Διευθυντή. Δεν τον είχαμε, άραγε, ανάγκη; Οσο για το πιστοποιητικό, λες και έχει εκδοθεί από το Αμερικάνικο Νοσοκομείο, τέτοια διαφήμιση κάνει. Να σημειωθεί ότι το κόστος νοσηλείας στην Αμερική είναι 5-10 φορές μεγαλύτερο από την Ευρώπη!!!


Πιστ. 8. Το παιδί πήγε δύο φορές στο εξωτερικό για να κάνει την ίδια επέμβαση, που γίνεται χρόνια και στο ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ!!! Και πρέπει να πάει και 3η φορά για επέμβαση Fontan, που επίσης γίνεται σήμερα στην Ελλάδα και μπορούσε να γινόταν και τότε.



Πιστ. 9. Για την επέμβαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ζωικό μόσχευμα. Το ανθρώπινο θεωρείται λίγο καλύτερο. Όμως, εδώ και πάνω από 15 χρόνια η Ελλάδα δεν έχει  ομοιομοσχεύματα!!! Αλλά μπορεί να παραγγείλει από τράπεζες οργάνων και ιστών στο εξωτερικό!!! Που είναι το πρόβλημα;;;    



Πιστ. 10. Ο ασθενής στάλθηκε για χειρουργείο στην Αγγλία όταν γεννήθηκε, αλλά οι Αγγλοι έκριναν ότι δεν μπορεί να γίνει…


Πιστ. 11. Αν και το κοινό κολποκοιλιακό κανάλι είναι επίσης συνήθης συγγενής καρδιοπάθεια, η διόρθωσή του στο ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ καθυστέρησε για 20 χρόνια. Στο ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ τα τελευταία 3-4 χρόνια η θνησιμότητα ήταν 0%.   
Παρατηρούμε μετά από την μελέτη των ποιστοποιητικών ότι οι υπογραφές του κ. Θανόπουλου και του κ. Στήνιου είναι αυτές που υπάρχουν σε αυτά τα πιστοποιητικά!παρακαλούμε τις αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο!
Συνεχίζεται..............................
                                                                             Πέτρος Καπερναράκος  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου