LIVE WEBCAM

Watch live streaming video from vachosradio at livestream.com

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Ε.Κ.Α.Σ.Κ.Α.Π. : Απ’ τον παράδεισο στην κόλαση!


                «ΕΙΔΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΩΝ στα ΠΑΙΔΙΑ»



Στο Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» λειτουργεί από την ίδρυση του ΕΣΥ (1986) Καρδιοχειρουργικό Τμήμα για παιδιά. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 δημιουργήθηκε το «ΕΙΔΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΩΝ στα ΠΑΙΔΙΑ» (Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.) (Αριθ. Υπουργικής Απόφασης Υ4α/11622/92/ΦΕΚ 189/23.03.1993), το οποίο συγκροτείτo από 4 Τμήματα:


Δύο (2) Τμήματα Χειρουργικής Θώρακα (Καρδιοχειρουργικά Τμήματα),
3. Καρδιολογικό Τμήμα,
4. Καρδιο-αναισθησιολογικό Τμήμα.
Το Κέντρο διαθέτει και Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ), όπου νοσηλεύονταν τα καρδιο-χειρουργημένα παιδιά.
Διευθυντές των Τμημάτων του Παιδο-καρδιοχειρουργικού Κέντρου του ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ με δικαίωμα υπογραφής για Πιστοποιητικά Εξωτερικού:
Α’ Καρδιοχειρουργικό Τμήμα:
α) Ιωάννης Στήνιος (1985 – Ιούλιος 2003 = 18 έτη).
β) Χριστόδουλος Παφίτης (Δεκ. 2005 – Ιούν. 2009 = 3 έτη).
γ) Γεώργιος Καλαβρουζιώτης (Διευθυντεύων από Ιούλ. 2009 – Ιαν 2011).

Β’ Καρδιοχειρουργικό Τμήμα:
α)  Μιχαήλ Μπονώρης (1990 – 1997 = 7 έτη).
β) Πρόδρομος Αζαριάδης (Μάιος 2001 – Ιούν. 2007 = 6 έτη).
γ) Αντώνιος Κουρτέσης (Απρ. 2008 – Ιαν. 2011, και από Ιαν. 2011 έως Οκτ 2011, οπότε έκλεισε το κέντρο, ήταν Διευθυντής του ενιαίου Καρδιοχειρουργικού Τμήματος).

Καρδιολογικό Τμήμα
Α) Βασίλειος Θανόπουλος (1988 – Σεπτ. 2009).
Β) Μαρία Πασβούρη (Σεπτ 2009 – Σεπτ 2010).
Γ) Αθηνά Βέκιου (Σεπτ 2010 – σήμερα).
Η αποστολή παιδιών για καρδιοχειρουργική επέμβαση στο εξωτερικό είχε ξεκινήσει πριν από την ίδρυση Παιδο -καρδιοχειρουργικού Κέντρου στο ΕΣΥ και συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση μέχρι και το 2009. Έκτοτε, παρουσιάζει σημαντική μείωση.
Παράκληση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες να διενεργήσουν έλεγχο!
Ο  λόγος της αθρόας εξαγωγής παιδιών στο εξωτερικό; Δεν τον γνωρίζω ακριβώς! Κάνω την ερώτηση όμως και αν ξέρει κάποιος ας μου απαντήσει! Μήπως δεν υπήρχε η σχετική εμπειρία από τους γιατρούς του συγκεκριμένου τμήματος; Μήπως υπήρχε αδυναμία αντιμετώπισης  τέτοιων περιστατικών και δεν ρίσκαραν την ζωή των παιδιών;
Αν πραγματικά συνέβαινε αυτό δεν μπορώ παρά να δώσω συγχαρητήρια!
Αυτή την αδυναμία είχε κατανοήσει  η τότε Διοίκηση του Νοσοκομείου (Πρόεδρος κ. Νικόλαος Ντάνος); πιθανολογώ πως ναι, γιατί από ότι μαθαίνω είχε έλθει σε “συμφωνία επιστημονικής συνεργασίας” με το Νοσοκομείο Royal Brompton του Λονδίνου.
Δεν μου είναι γνωστό οι όροι αυτής της συνεργασίας ούτε πως επιλέχθη κε το συγκεκριμένο Νοσοκομείο από τα 13 Παιδο-καρδιοχειρου ργικά Κέντρα της Μ. Βρετανίας. Αυτό που φαίνεται είναι ότι τα καρδιοπαθή παιδιά που έπαιρναν πιστοποιητικό από το ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ,τα χειρουργούσε   ένας συγκεκριμένος Παιδοκαρδιοχειρουργός, ο κ. Darryl Shore, και τα παρακολουθούσε ένας συγκεκριμένος Παιδοκαρδιολόγος, ο κ. Michael Rigby. ( Εδώ μπαίνουν πολλά ερωτηματικά! Μήπως το θέμα χρήζει ελέγχου;) Οι πληροφορίες μιλάνε για 300 με 400 να έχουν μεταβεί στο Μπρόμπτον για χειρουργείο! Το ερευνούμε!
Έτσι μαθαίνω! Θα παρακαλέσω θερμά τόσο τον κ. Ντάνο όσο και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους  εάν θέλουν ας επικοινωνήσουν μαζί μας για να μάθουμε την πραγματική αλήθεια, αν μας έχουν πληροφορήσει λάθος!
Σε αξιολόγηση δε όλων των Παιδο-καρδιοχειρουργικών Κέντρων της Αγγλίας που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal στις 9 Οκτ. 2004, το Royal Brompton ερχόταν 4οσε όγκο περιστατικών και αποτελέσματα. Αυτό που είναι πλέον εντυπωσιακό είναι πολύ υψηλότερες χρεώσεις (τριπλάσιες ή και περισσότερο) για επεμβάσεις σε αυτό το νοσοκομείο σε σύγκριση με άλλα Κέντρα της Αγγλίας. ( Και εδώ παρακαλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες για έλεγχο)!
Κατά την περίοδο που ο κ. Αζαριάδης ήταν διευθυντής στο Β’καρδιοχειρουργικό τμήμα ( έγινε επί διοίκησης κ. Ντάνου) μαθαίνουμε ότι έρχονταν δύο γιατροί από το εξωτερικό για να κάνουν δύσκολες εγχειρήσεις! Υπήρχε λοιπόν αδυναμία αντιμετώπισης πολλών παιδο-καρδιοχειρουργικών περιστατικών από το ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ;
Μάλλον ναι! Αλλιώς πως εξηγείται το ότι οι δυό γιατροί έρχονταν να εγχειρήσουν δύσκολες περιπτώσεις;
Ποιος τους καλούσε και γιατί; Πληρώνονταν ; και ποιος τους πλήρωνε;
Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματά μας που θέλουν απάντηση από τους εμπλεκόμενους  ιατρούς και διοίκηση του Ε.Κ.Α.Σ.Κ.Α.Π και του “Αγ. Σοφία”!
Περιμένουμε τις απαντήσεις σας κύριοι  στο kapernarakos.pet@gmail.com

 
                                                                           

1 σχόλιο: