LIVE WEBCAM

Watch live streaming video from vachosradio at livestream.com

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΗΠΑ-ΚΙΝΑΣ- ΠΩΣ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ Η ΡΩΣΙΑ


Όπως είχαμε γράψει και πριν λίγες μέρες, οι ΗΠΑ έχουν σοβαρές ανησυχίες για την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας, αλλά και της Ρωσίας.
Ο υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτς Γκέιτς, δήλωσε, στις 6 Ιανουαρίου, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επανεξετάσουν τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας και πως σκοπεύουν να αναπτύξουν νέου τύπου βομβαρδιστικό αεροπλάνο, όπως και συμπληρωματικών συστημάτων αεράμυνας.

Ωστόσο, ο Daniel Goure, Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Λέξινγκτον, πιστεύει ότι κάθε άλλο παρά επαρκής είναι μια τέτοια προοπτική. Μάλιστα, προέτρεψε τον επικεφαλής του Πενταγώνου να επαναλάβει την παραγωγή των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-22.

Οι ΗΠΑ σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν τα F-22, για να αντικαταστήσουν τα μαχητικά τέταρτης γενιάς F-15 και F-16. Ωστόσο, ο Gates αποφάσισε να καταργήσει το πρόγραμμα, διότι ούτε η Κίνα ούτε η Ρωσία θα είναι σε θέση να εξοπλιστούν με πέμπτης γενιάς μαχητικά, στα επόμενα 10 χρόνια.

Ο Goure είναι βέβαιος, όμως, ότι η Κίνα είναι σε θέση να το κάνει, πολύ νωρίτερα. Σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης, οι ΗΠΑ θα έχουν να αντιμετωπίσουν έναν πανίσχυρο στόλο με τρίτης και τέταρτης γενιάς μαχητικών.
Αν η Κίνα διαθέτει τα πέμπτης γενιάς μαχητικά J-20, το αποτέλεσμα της πιθανής σύγκρουσης φαίνεται να είναι ζοφερό. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, ο Goure είπε, πως οι ΗΠΑ πρέπει να διπλασιάσουν τον στόλο των αεροσκαφών F-22.
Οι ΗΠΑ διαθέτουν, σήμερα, 187 μαχητικά τύπου F-22.

Ο Αlexander Khramchikhin, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικής και Στρατιωτικής Ανάλυσης, είπε στην Pravda.Ru ότι η σημερινή κατάσταση στην Πολεμική Αεροπορία των Η.Π.Α. είναι τέτοια που η ανησυχία παραμένει διάχυτη.
Οι ΗΠΑ έχουν σοβαρές ανησυχίες για την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας πρόσφατα. Ο Ρόμπερτς Γκέιτς δήλωσε στις 6 Ιανουαρίου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επανεξετάσουν τα σχέδια του αμυντικού προϋπολογισμού της χώρας σε σχέση με τις πρόσφατες δοκιμές της Κίνας για το αεροσκάφος stealth πέμπτης γενιάς. Οι ΗΠΑ,  είπε ο Gates, θα ανταποκριθούν με την ανάπτυξη ενός νέου στρατηγικού βομβαρδιστικού και την ανάπτυξη συμπληρωματικών συστημάτων αεράμυνας.

Ωστόσο, ο Daniel Goure, ο Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Λέξινγκτον, πιστεύει ότι κάθε άλλο παρά επαρκής είναι ο στόχος ενός τέτοιου σχεδιασμού. Προέτρεψε ο επικεφαλής του Πενταγώνου να επαναλάβει την παραγωγή των F-22 μαχητικών πέμπτης γενιάς.

Οι ΗΠΑ σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν F-22 αεροπλάνα για να αντικαταστήσουν τα μαχητικά τέταρτης γενιάς F-15 και F-16. Ωστόσο, ο Gates αποφάσισε να καταργήσει το πρόγραμμα, διότι ούτε η Κίνα ούτε η Ρωσία θα είναι σε θέση να εξοπλιστούν με πέμπτης γενιάς μαχητικά κατά τη διάρκεια της προσεχούς δεκαετίας.

Ο Goure είναι βέβαιος, όμως, ότι η Κίνα είναι σε θέση να το κάνει αυτό πολύ νωρίτερα. Σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης, οι ΗΠΑ θα έχουν να αντιμετωπίσουν έναν πανίσχυρο στόλο μαχητικών τρίτης και τέταρτης γενιάς. Αν η Κίνα έχει νέα αεροσκάφοι J-20, το αποτέλεσμα της πιθανής σύγκρουσης φαίνεται αποφασιστικά ζοφερό. Για να αποφευχθεί αυτό, ο Goure είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να διπλασιάσουν τον στόλο των F-22. Οι ΗΠΑ έχουν σήμερα 187 F-22 μαχητικά.

Ο Αlexander Khramchikhin, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικής και Στρατιωτικής Ανάλυσης, είπε στη Pravda.Ru ότι η σημερινή κατάσταση στην Πολεμική Αεροπορία των Η.Π.Α. απέχει πολύ από το επιθυμητό επίπεδο για αυτή.
"Ο εναέριος στόλος των ΗΠΑ βασίζεται στα μαχητικά F-15 και F-16, τα οποία τέθηκαν, σε κυκλοφορία, σχεδόν 40 χρόνια πριν. Τα περισσότερα από αυτά, δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα. Η αμερικανική αεροπορία έχει ανάγκη παγκόσμιας αναβάθμισης. Καμία χώρα στον κόσμο δέν μπορεί να αμφισβητήσει τις ΗΠΑ σήμερα, αλλά οι αεροπορικές τους δυνάμεις, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αεροπορίες άλλων χωρών, όπως της Κίνας", είπε ο Khramchikhin.
Kαι συνεχίζει: "Το μέλλον του πλανήτη εξαρτάται από το πώς οι Αμερικανοί θα λύσουν το πρόβλημα. Η αεροπορία είναι η βάση της αμυντικής δύναμης των Ηνωμένων Πολιτειών. Προς το παρόν, κανείς δεν γνωρίζει πώς οι Αμερικανοί θα αντιμετωπίσουν την αύξηση της στρατιωτικής δύναμης της Κίνας. Παρά το γεγονός ότι η Ταϊβάν, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσουν την Πολεμική  Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών να χρησιμοποιήσει τις αεροπορικές βάσεις τους, για να επιτεθούν στην Κίνα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου