LIVE WEBCAM

Watch live streaming video from vachosradio at livestream.com

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

200 εκατ. ευρώ στους εργολήπτες δημοσίων έργων!!!!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΙΚΥ ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΥvksan@kerdos.gr

Εως το τέλος του χρόνου πρόκειται να εξοφλήσει το υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών τις οφειλές που έχει προς τους εργολήπτες δημοσίων έργων και ανέρχονται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ασκεί πιέσεις στην κυβερνητική ιεραρχία, ώστε να πληρωθούν σύντομα και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του υπόλοιπου δημόσιου τομέα.
Αυτό τόνισε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων κ. Στρ. Σιμόπουλος, μιλώντας στη 15η συνδιάσκεψη προεδρείων των Συνδέσμων της Πανελλήνιας Ενωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Εργων. Προανήγγειλε την προώθηση έργων 40 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των οργανισμών ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ και Θέμις, ενώ από τα έργα οδικής ασφάλειας της Εγνατίας Οδού, που θα χρηματοδοτηθούν από την ΕΕ, θα προκύψουν κονδύλια 300 εκατ. ευρώ, τα οποία θα ανατεθούν ανά νομό με μεγάλη διασπορά, ώστε να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες κατασκευαστικές επιχειρήσεις.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ
Ο κ. Σιμόπουλος ανακοίνωσε ακόμη πακέτο αλλαγών που θα προωθηθούν για την παραγωγή των δημοσίων έργων. Μάλιστα, οι πρώτες ρυθμίσεις για τη βελτίωση του τρόπου παραγωγής πρόκειται να περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου, που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.
«Στόχος είναι να καταργηθούν ως μικτό σύστημα οι αναθέσεις έργων με μελέτη - κατασκευή και με εγκύκλιο να περιγραφούν σαφώς οι προϋποθέσεις, με βάση τις οποίες θα μπορούν να δημοπρατούνται κάποια έργα με το σύστημα αυτό», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «γίνονται συζητήσεις με το υπουργείο Εσωτερικών για κατάργηση των απευθείας αναθέσεων». Οσον αφορά στις πρόσθετες εγγυήσεις δήλωσε ότι «νομικά δεν μπορούν να καταργηθούν και μάλιστα αναδρομικά», αλλά μπορούν να μειωθούν κατά 50% και το σύνολο των εγγυητικών επιστολών από το 40% που είναι σήμερα, μετά τη διενέργεια της προσωρινής παραλαβής, να μειωθούν στο 20%.
Επίσης, γίνεται διαβούλευση για να αυξηθεί το ύψος του προϋπολογισμού των έργων, που μετά τη συμβασιοποίησή τους, θα ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Για την επιτάχυνση των έργων προωθούνται αλλαγές στην ενημερότητα των εργοληπτικών πτυχίων, ενώ τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί εγκύκλιος, με βάση την οποία δεν θα ανακαλείται η ενημερότητα για το ανεκτέλεστο. Για την υποβολή ενστάσεων σε διαγωνισμούς, οι μεγάλοι κατασκευαστές θα καταβάλλουν παράβολο 50.000 ευρώ και οι μικροί 250 ευρώ, δηλαδή θα μειωθούν κατά 50%. Προτείνεται ακόμη να μην αποφασίζει η αρμόδια υπηρεσία για το εύλογο τίμημα του έργου και, όπως τόνισε, ο ίδιος υπογράφει έργα «ανεξαρτήτως του ύψους της προσφερόμενης έκπτωσης, αρκεί να έχουν τηρηθεί νόμιμες διαδικασίες». Οσον αφορά στις αρνητικές αναθεωρήσεις τιμών, δήλωσε ότι το υπουργείο «προσεγγίζει το θέμα με ιδιαίτερη στοργή, διότι διαφορετικά θα υπάρξουν δράματα».
Παράλληλα, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών συζητούνται θέματα που προκύπτουν από τον Καλλικράτη και αφορούν στις συμβάσεις, όπως οι συμπληρωματικές και οι παρατάσεις.

Η ΠΕΣΕΔΕ ζητεί διαγωνισμούς με διαφανείς διαδικασίες και συμψηφισμό των οφειλών
Ο πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ κ. Κ. Σαββίδης ζήτησε «διαγωνισμούς με διαφανείς διαδικασίες και συμψηφισμό των οφειλών του ευρύτερου δημόσιου τομέα προς τους εργολήπτες δημοσίων έργων με τον ΦΠΑ και άλλους φόρους και τέλη που έχουν καταβάλει για ολοκληρωμένα έργα» και ανέφερε ότι από τον ερχόμενο Ιούλιο 2013 θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί.
Περιέγραψε με μελανά χρώματα τη σημερινή κατάσταση των εργοληπτικών επιχειρήσεων λέγοντας ότι «η οικονομική κρίση έχει σοβαρές επιπτώσεις στην επιβίωσή τους και επομένως στην αύξηση της ανεργίας, καθώς οι πόροι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων συνεχώς συρρικνώνονται, σημαντικά κονδύλια του ΕΣΠΑ δεν απορροφώνται και κινδυνεύουν να χαθούν οριστικά, οι εργολήπτες δημοσίων έργων παραμένουν απλήρωτοι για έργα που έχουν ολοκληρώσει και παραδώσει, ενώ η χώρα έχει ανάγκη από σειρά δημοσίων έργων υποδομής».
Παράλληλα, διαμορφώνεται σταδιακά ένα καινούργιο πλαίσιο δράσης και λειτουργίας των εργοληπτικών επιχειρήσεων, με θετικό σημείο τις πρόσφατες δεσμεύσεις της κυβέρνησης για εξόφληση των χρεών του Δημοσίου. Ωστόσο, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει πρόσθετα φορολογικά βάρη και για τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου