LIVE WEBCAM

Watch live streaming video from vachosradio at livestream.com

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Ποιοι ακολουθούν τον Λαυρεντιάδη στον Κορυδαλλό

Για περισσότερες από δέκα ώρες τα τρία πρώην στελέχη της Proton Bank Τρύφων Κολλίντζας, Αντώνης Αθανάσογλου και Δημήτρης Σαραμαντής, κατά την χθεσινή απολογία τους, προσπαθούσαν να διαχωρίσουν τις ευθύνες τους και να αποποιηθούν της κατηγορίας που τους θέλει μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης με επικεφαλής τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Τα επιχειρήματά τους δεν έπεισαν όμως την ανακρίτρια και τον εισαγγελέα που ομόφωνα αποφάσισαν την προφυλάκιση και των τριών.
Ετσι, ως ύποπτοι τέλεσης και άλλων εγκλημάτων προφυλακίστηκαν με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας οι πρώην συνεργάτες του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη Τρύφωνας Κολλίντζας, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Proton Bank, αλλά και οι Αντώνης Αθανάσογλου και Δημήτρης Σαραμαντής.
Οι απολογίες των συνεργατών Λαυρεντιάδη
Θύμα του επιχειρηματία εμφανίστηκε στην απολογία του ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Proton bank Αντώνης Αθανάσογλου. Ο κατηγορούμενος επιχείρησε να αντικρούσει τα σοβαρά αδικήματα που του αποδίδονται και υποστήριξε ότι την χρονική περίοδο 2007-2011 είχε βάλει στην τράπεζα 40 εκατ. ευρώ προσφέροντας και τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που έγιναν.
Αλλά και ο καθηγητής Πανεπιστημίου και πρώην στέλεχος της ΝΔ Τρύφων Κολλίντζας άφησε αιχμές εναντίον του Λαυρεντιάδη και εξήγησε στην ανακρίτρια ότι παραιτήθηκε από τη θέση του επικεφαλής της Proton Bank σχεδόν τέσσερις μήνες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του επειδή διαφώνησε με τις μεθόδους του επιχειρηματία.
Ο κ. Κολλίντζας απέδωσε την παραίτησή του στο γεγονός ότι ο Λαυρεντιάδης δεν εκπλήρωσε τις βασικές του δεσμεύσεις σχετικά με τον τρόπο διοίκησης, την κεφαλαιακή κάλυψη και την προοπτική της Proton Bank.
Συγκεκριμένα έκανε λόγο για μη καταβολή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου 100 εκατ. ευρώ εκ μέρους του Λαυρεντιάδη αλλά και για ανάληψη 50 εκατ. ευρώ από τον προσωπικό του λογαριασμό, παραβιάζοντας έτσι τους όρους που είχαν τεθεί από την Τράπεζα της Ελλάδας.
Ο Δημήτρης Σαραμαντής, μέλος του ΔΣ της Proton Bank, όταν επικεφαλής της τράπεζας ήταν ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ολοκλήρωσε την απολογία του λίγο πριν τις 5 μ.μ. της Τρίτης και κινήθηκε στο ίδιο πνεύμα.
Βαρύ το κατηγορητήριο εναντίον τους
Το κατηγορητήριο που απευθύνει εναντίον τους η ανακρίτρια είναι «βαρύ». Σε 136 σελίδες η Ιωάννα Χατζάκη αποδίδει και στους 32 εμπλεκόμενους, μεταξύ των οποίων και ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, «συναπόφαση και συνεκτέλεση» όλων των ενεργειών, οι οποίες οδήγησαν στην υπεξαίρεση των 700 εκατομμυρίων ευρώ από τα κεφάλαια της τράπεζας.
Τα ποσά αυτά σύμφωνα με το κατηγορητήριο κατευθύνθηκαν ως δάνεια σε εταιρίες, τις οποίες ήλεγχε ο Λαυρεντιάδης. Το κατηγορητήριο βασίζεται κυρίως στο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, που αποτέλεσε τη βάση και για την εισαγγελική έρευνα υπό τον Ιωάννη Δραγάτση.
Όλους τους κατηγορουμένους τους εμφανίζει ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι ενήργησαν από κοινού και εντάχθηκαν στην ομάδα με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων.
«Μεθοδεύσατε», αναφέρει χαρακτηριστικά το πόρισμα της ανακρίτριας, «την άντληση κεφαλαίων από την τράπεζα με τη συνεργασία φαινομενικά ασχέτων με τον όμιλο του επιχειρηματία Λαυρεντιάδη και κατόπιν οδηγιών και υποδείξεων του αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των εταιρικών του συμφερόντων».
Στη συνέχεια κάνει λόγο για εικονικές συμφωνίες, αλλά και για την μεθόδευση από την πλευρά Λαυρεντιάδη να τοποθετήσει σε όργανα της τράπεζας, αλλά και μελών του διοικητικού συμβουλίου πρόσωπα στα οποία εκείνος ασκούσε πλήρη έλεγχο. Και όλα αυτά «για να πετύχει τον παράνομο στόχο του».
Αίτηση αποφυλάκισης ο Λαυρεντιάδης
Σημειώνεται ότι ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης ενώ ολοκληρώνονταν οι απολογίες των συνεργατών του κατέθεσε προσφυγή κατά του εντάλματος σύλληψής του. Μία μόλις ημέρα μετά την προφυλάκισή του στον Κορυδαλλό, ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης ζητεί ν’ αφεθεί ελεύθερος, επικαλούμενος κυρίως λόγους υγείας.
Οι συνήγοροι του επιχειρηματία κατέθεσαν στη 2η Ειδική Ανακρίτρια προσφυγή κατά του εντάλματος προσωρινής του κράτησης, προκειμένου να αποφυλακιστεί.
Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, οποίος κρατείται από τη Δευτέρα στην ΣΤ’ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, μοιράζεται το ίδιο κελί με το γνωστό σχεδιαστή μόδας Λάκη Γαβαλά και τον κατηγορούμενο στην υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου Γιώργο Σαχπατζίδη. Στην προσφυγή του ο επιχειρηματίας αρνείται κατηγορηματικά πως είναι ύποπτος φυγής, ενώ υποστηρίζει πως δεν είναι δυνατή η διαβίωσή του στο κελί.

Στήριξη Αλογοσκούφη σε Κολλίντζα
Την ίδια ώρα, στο πλευρό του προφυλακισμένου Τρύφωνα Κολλίντζα τάχθηκε με επιστολή του στην ανακρίτρια ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεων της ΝΔ Γιώργος Αλογοσκούφης. Την επιστολή υπογράφουν 13 καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου, μεταξύ των οποίων και ο κ. Αλογοσκούφης, αλλά κι ένας καθηγητής του ΜΙΤ, ο Γεώργιoς-Μάριος Αγγελέτος, που εκφράζουν την υποστήριξή τους στον Τρύφωνα Κολλίντζα, διευθύνοντα σύμβουλο της Proton Bank και συνάδελφό τους πανεπιστημιακό.
Την Πέμπτη απολογείται και η Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου, μέλος του ΔΣ της Proton, η οποία δεν περίμενε να συλληφθεί και εμφανίσθηκε αυτοβούλως· και από την απολογία της οι ανακριτικές αρχές περιμένουν πολλά ενώ άφαντος εξακολουθεί να παραμένει ο συνέταιρος του Λαυρεντιάδη Πέτρος Κυριακίδης.
πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου