LIVE WEBCAM

Watch live streaming video from vachosradio at livestream.com

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

ΜΑΡΤΥΡΙΑ-ΣΟΚ ΤΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΕΠΙΖΩΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ: ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΚΑΤΑΠΙΑΝ ΜΑΝΑ ΚΑΙ ΚΟΡΗ


Σε μικρές και μεγαλύτερες βραχονησίδες, σε απόκρημνες ακτές, σε βράχια μέσα στη θάλασσα, γύρω από τη Λέσβο και με επίκεντρο τις ανατολικές ακτές του νησιού, οι έρευνες του λιμενικού συνεχίστηκαν και χθες για τους υπόλοιπους αγνοούμενους του δουλεμπορικού, που βούλιαξε λόγω θαλασσοταραχής, παρασύροντας στον υγρό τάφο 21 -μέχρι στιγμής- άτομα.

Ο 20χρονος, με καταγωγή από τη Μιανμάρ, που ανασύρθηκε παγωμένος από το νερό και μπόρεσε χθες να μιλήσει για τις συνθήκες του ναυαγίου, ανέφερε για τις τελευταίες στιγμές μιας νεαρής μητέρας με τη μικρή κόρη της.

Οπως είπε, στο φουσκωτό επέβαιναν 28 άτομα, ανάμεσά τους και ο Τούρκος δουλέμπορος που τους παρέλαβε από τις ακτές της γειτονικής χώρας αργά το βράδυ της Πέμπτης και τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής ξεκίνησε το ταξίδι για τη Λέσβο.
Μία ώρα μετά την αναχώρησή τους και ενώ στα ανοιχτά του Αιγαίου επικρατούσε σφοδρή θαλασσοταραχή, η βάρκα άρχισε να παίρνει νερά, τα κύματα κάλυπταν τους επιβάτες, οι οποίοι φόρεσαν τα σωσίβιά τους και έπεσαν στο νερό.
Η νεαρή μητέρα έμεινε μέχρι την τελευταία στιγμή στο σκάφος, κρατώντας αγκαλιά τη μικρή κόρη της. Ολοι οι υπόλοιποι επιβάτες ήταν άντρες ιρακινής καταγωγής, όπως τουλάχιστον υπέθεσε ο 20χρονος, ο οποίος δεν μπορούσε να καταλάβει τι έλεγαν μεταξύ τους, γιατί δεν γνώριζε τη γλώσσα τους, είπε όμως ότι ήταν ίδιας εθνικότητας, από το Ιράκ.
Η γυναίκα έπεσε στη φουρτουνιασμένη θάλασσα, όταν η βάρκα έγειρε επικίνδυνα και άρχισε να βυθίζεται. Με την κόρη στην αγκαλιά φώναζε και ζητούσε βοήθεια. Γύρω της οι υπόλοιποι επιβάτες την καλούσαν να κρατηθεί στην επιφάνεια και να χτυπάει τα χέρια της. Οταν έχασε από την αγκαλιά της το κοριτσάκι, ούρλιαξε για ελάχιστα λεπτά και μετά η φωνή της έσβησε.
Ο 20χρονος διασωθείς κατέθεσε ότι για αρκετή ώρα οι επιβάτες ήταν όλοι μαζί και μιλούσαν δυνατά, δίνοντας κουράγιο ο ένας στον άλλον. Σταδιακά τα κεφάλια που έβλεπε λιγόστεψαν, στο τέλος έχασε και ο ίδιος τις αισθήσεις του, μέχρι που τον βρήκαν παγωμένο στο νερό, το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, σε απόσταση 1,3 ναυτικών μιλίων από την ακτή της Θερμής.
Αμέσως σήμανε συναγερμός στο Λιμεναρχείο και ξεκίνησε μια επιχείρηση για τον εντοπισμό και άλλων ατόμων, καθώς όπως όλα έδειχναν στην περιοχή είχε γίνει ναυάγιο.
Οι έρευνες της Παρασκευής δεν έφεραν αποτέλεσμα, το Σάββατο η επιχείρηση ενισχύθηκε από εναέρια μέσα και περισσότερα πλωτά του λιμενικού, αλλά και από σκάφη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και εθελοντές του Συνδέσμου Καταδρομέων.
Τρία πτώματα βρέθηκαν στη θάλασσα, αλλά το θέαμα στην ακτή Κανόνι της Θερμής ήταν αποτρόπαιο και πάγωσε όσους συμμετείχαν στις έρευνες. Η θάλασσα ξέβραζε πτώματα στην ακτή, συνολικά 20 άψυχα κορμιά βρέθηκαν, όλοι φορούσαν σωσίβιο, ενώ την Κυριακή εντοπίστηκε ένα ακόμη, ανεβάζοντας στους 21 τον αριθμό των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους.
Αλλοι 6 εξακολουθούν να αγνοούνται και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αν δεν έχουν εγκλωβιστεί σε κάποια βραχονησίδα -πράγμα σχεδόν αδύνατον-, έχουν παρασυρθεί από θαλάσσια ρεύματα.
21 άψυχα κορμιά στις ακτές
Αναζητούνται οι συγγενείς των θυμάτων
Χθες στο Βοστάνειο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης ξεκίνησε η νεκροψία και η νεκροτομή των σορών, ενώ ο ιατροδικαστής, που διαπίστωσε πως όλοι είχαν πνιγεί, πήρε δείγμα DNA. Το δείγμα αυτό μεταφέρθηκε στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. στην Αθήνα, προκειμένου αν βρεθούν συγγενείς των θυμάτων και γίνει η ταυτοποίηση, να παραλάβουν τις σορούς. Σε διαφορετική περίπτωση θα ταφούν σε ομαδικό τάφο στη Λέσβο.Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως οι ψυκτικοί θάλαμοι του νοσοκομείου δεν επαρκούσαν για όλες τις σορούς και κάποιες μεταφέρθηκαν σε ψυγεία που διαθέτουν γραφεία τελετών, στο Κέντρο Υγείας Καλλονής, αλλά και σε ιδιωτικούς χώρους ψύξης.
Ο 20χρονος επιζών από τη Μιανμάρ νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Μυτιλήνης με υποθερμικό σοκ. Ωστόσο έχει διαφύγει τον κίνδυνο και χθες έδωσε μια σχετικά σύντομη κατάθεση στους αξιωματικούς του λιμενικού, επιβεβαιώνοντας ότι τα πτώματα των αντρών ηλικίας 20-45 χρόνων που εκβράστηκαν στην παραλία της Θερμής ήταν επιβάτες του μοιραίου φουσκωτού. Δεν κατέστη πάντως δυνατόν να βρεθεί αν ανάμεσά τους ήταν και ο Τούρκος δουλέμπορος-καπετάνιος ή κατάφερε να κολυμπήσει και να επιστρέψει στην πατρίδα του, κάτι που θεωρείται μάλλον απίθανο.
Η κατάσταση της υγείας του 20χρονου εξελίσσεται ικανοποιητικά και οι γιατροί εκτιμούν ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα είναι σε θέση να δώσει πλήρη κατάθεση για τις συνθήκες του ναυαγίου.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου