LIVE WEBCAM

Watch live streaming video from vachosradio at livestream.com

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Κοινοτική χρηματοδότηση για την «πράσινη» ενέργεια

Ποσό 1,2 δισ. για 23 ιδιαίτερα καινοτόμα ευρωπαϊκά έργα επίδειξης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αποφάσισε να διαθέσει σήμερα η Κομισιόν, στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για το πρόγραμμα χρηματοδότησης «NER-300»...
Η ονομασία NER-300 προέρχεται από το γεγονός ότι το εν λόγω πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από την πώληση των 300 εκατ. δικαιωμάτων εκπομπών για τους νεοεισερχόμενους στο αναθεωρημένο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της Ε.Ε.
Τα έργα καλύπτουν ευρύ φάσμα τεχνολογιών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: βιοενέργεια (συμπεριλαμβανομένων των προηγμένων βιοκαυσίμων), συστήματα συγκέντρωσης ηλιακής ενέργειας, γεωθερμική ενέργεια, αιολική ενέργεια, ωκεάνια ενέργεια και διαχείριση κατανεμημένων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (έξυπνα δίκτυα).
Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της η Κομισιόν, από τη στιγμή που θα αρχίσουν να λειτουργούν τα έργα αυτά θα αυξηθεί συνολικά η ετήσια παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην Ευρώπη κατά περίπου 10 TWh, ποσότητα ενέργειας που αντιστοιχεί στην ετήσια κατανάλωση καυσίμων άνω του ενός εκατομμυρίου επιβατικών αυτοκινήτων.
Το σημαντικότερο είναι ότι επιδιώκεται η επιτυχής επίδειξη τεχνολογιών που στη συνέχεια θα συμβάλουν στην σημαντική αύξηση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές σε ολόκληρη την Ε.Ε., τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η αρμόδια για την κλιματική δράση Επίτροπος Κόνι Χέντεγκορντ δήλωσε:
«Τα Χριστούγεννα ήρθαν φέτος νωρίτερα: η σημερινή απόφαση αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην πολιτική της Ε.Ε. για το κλίμα. Το πρόγραμμα NER300 είναι ένας μηχανισμός «Ρομπέν των Δασών» ο οποίος υποχρεώνει τους ρυπαίνοντες να πληρώνουν για μεγάλης κλίμακας επίδειξη νέων τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα».
Σύμφωνα με την ίδια, οι επιχορηγήσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ – που καταβάλλουν οι ρυπαίνοντες – θα συμβάλουν στη μόχλευση περαιτέρω ποσού 2 δισ. ευρώ υπό μορφή ιδιωτικών επενδύσεων στα 23 επιλεγμένα έργα επίδειξης χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών. Αυτό θα βοηθήσει την Ε.Ε. να διατηρήσει την πρωτοπόρο θέση της όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να δημιουργήσει άμεσα θέσεις εργασίας στην Ε.Ε.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου