LIVE WEBCAM

Watch live streaming video from vachosradio at livestream.com

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ: ΑΞΙΑ… ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΗ

  Του Κατενίζογλου Αλ. Κωνσταντίνος
Ναυτιλιακός Οικονομολόγος
Πανεπιστήμιο Πειραιώς

   Μεταξύ σοβαρού και αστείου λέγονται οι μεγαλύτερες αλήθειες… Ειδικά στην πολιτική τίποτα από όσα λέγονται δεν είναι τυχαία ή εκτός σχεδιασμού. Ακόμα και η προσωπική άποψη ενός μεμονωμένου βουλευτή για ένα θέμα, ακόμα και αν διαψευσθεί επίσημα από το κόμμα, αποδεικνύεται κάπου παρακάτω ότι ήταν ένα τεστάρισμα για το πώς θα αντιδρούσαν οι πολίτες σε μια συγκεκριμένη πολιτική. Κάπως έτσι, μεταξύ σοβαρού και αστείου, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζήτησαν ως υποθήκη για την δόση του δανείου προς την Ελλάδα, τον Παρθενώνα. Ισχυρίστηκαν μάλιστα πως με μια τέτοια υποθήκη η Ελλάδα θα κατάφερνε να εξασφαλίσει ένα «εντυπωσιακό» ποσοστό επί του συνολικού της χρέους! Τι γενναιοδωρία… Αλήθεια όμως σκεφτήκατε ποτέ αν ο Παρθενώνας έχει αξία και ποια είναι αυτή;

Σύμφωνα με τα αρχαία κείμενα, τον Χρυσό Αιώνα όπου χτίστηκε ο Παρθενώνας χρειάστηκε να ξοδέψει ο Περικλής από το ταμείο των Συμμάχων των Αθηνών το ποσό των 100.000 ταλάντων. Για να κατανοήσουμε την τότε ισοτιμία της Δραχμής με το σημερινό Ευρώ αρκεί να υπολογίσουμε πως ένας Οβολός ήταν το εισιτήριο του Χάροντα για να περάσει την ψυχή στην απέναντι όχθη, κοινώς όσο κοστίζει στις μέρες μας ένα κανονικό, ενιαίο εισιτήριο του ΟΑΣΑ (1,40€). Οι υποδιαιρέσεις της Δραχμής στον Χρυσό Αιώνα του Περικλή είχαν ως εξής: 6 Οβολοί ισούταν με 1 Δραχμή, 100 Δραχμές ισούταν με 1 Μνα, 60 Μνας ισούταν με 1 Τάλαντο. Προβαίνοντας στους ανάλογους μαθηματικούς υπολογισμούς διαπιστώνουμε ότι ο Παρθενώνας το 438 π.Χ. κόστισε στον Περικλή το αστρονομικό ποσό, για τα σημερινά και τα τότε μεγέθη, των 3.600.000.000 Οβολών, δηλαδή 5.040.000.000€ σημερινά ευρώ. Με ένα χαμηλό πληθωρισμό της τάξης του 3% στα 2.449 χρόνια από το χτίσιμο του Παρθενώνα, και θέλοντας να πιστεύω ότι δεν έχω χαθεί στο μέτρημα (αλλά και με την βοήθεια ειδικού υπολογιστή για τον υπολογισμό του πληθωρισμού), η σημερινή αξία του Παρθενώνα ξεπερνά τα 138 ενδεκάκις ευρώ. Συγχωρήστε με και διορθώστε με αν κάνω λάθος μα με τους δικούς μου υπολογισμούς ως οικονομολόγος αυτό το αποτέλεσμα έβγαλα. Δεν νομίζω όμως να απέχω και πολύ από την αντικειμενική του αξία που θα έδιναν άλλοι ειδικοί, όταν μόνο τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Αγγλία υπολογίζονται σε αξία 350 δις ευρώ, με επίσημες εκτιμήσεις. Για όσους θεωρήσουν το ποσό αυτό των 138 ενδεκάκις αστρονομικό και πέρα της πραγματικότητας, ας συλλογιστούν πρώτα πως ο παππούς τους, ο πατέρας τους , ακόμα και ο ίδιος έφτιαξαν ένα σπίτι αξίας 100.000 δραχμών την δεκαετία του 70 και σήμερα, μέσα σε μόλις 40 χρόνια, το ίδιο σπίτι κοστολογείται στα 100.000 ευρώ ή 34.075.000 (παλιές) δραχμές. Αξία πραγματικά ανεκτίμητη για τον Παρθενώνα… Αν υπολογίσουμε και το γεγονός, ψυχρά οικονομικά, ότι σαν ακίνητο έχει εκτιμηθεί από την UNESCO, του ΟΗΕ, ως ένα από τα επτά (7) κορυφαία μνημεία του πλανήτη όλων των εποχών τότε όχι μόνο ξεχρεώνεις αλλά αγοράζεις όλη την Γερμανία, όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλο τον κόσμο. Με λίγα λόγια την επόμενη φορά που κάποιος «έξυπνος» Ευρωπαίος αξιωματούχος ζητήσει υποθήκη της Ακρόπολης και του Παρθενώνα θα πρέπει να ξέρει πως με την Ακρόπολη ξοφλάμε και μας την χαρίζουν κιόλας από πάνω λόγω του ασύμφορου κόστους της να την κρατήσουνε!!!

Κλείνοντας, σκεφτείτε Έλληνες… Πόσα μνημεία έχουν δημιουργήσει οι πρόγονοι μας στα πέρατα του πλανήτη όπου κυριαρχήσαμε; Αν διεκδικούσαμε την πατρότητα των μνημείων αυτών όπου κοσμούν τα μουσεία των ξένων κρατών όπου τα φιλοξενούν και μας πλήρωναν ενοίκιο τα κράτη αυτά τότε η Ελλάδα δεν θα χρειαζόταν να παράγει τίποτα, θα καθόμασταν και θα πληρωνόμασταν όπως έκαναν και οι Αρχαίοι μας πρόγονοι στην Αρχαία Αθήνα του… Παρθενώνα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου