Πρωτοφανής εξωτερική παρέμβαση στην οικονομία ενός κράτους: οι ευρωπαίοι πολιτικοί διαπραγματεύονται τα μέτρα της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων της είσπραξης των φόρων και της διεθνούς συμμετοχής στην διαδικασία της ιδιωτικοποίησης της περιουσίας της. Σε αντάλλαγμα η Αθήνα θα πάρει τα χρήματα που απαιτούνται για να αποφύγει την πτώχευση, γράφουν σήμερα οι Financial Times. Μέχρι στιγμής οι διεθνείς και οι ελληνικές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές. Με την ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων και τις πωλήσεις των ακινήτων, η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να λάβει 50 δις ευρώ μέχρι το 2015. Στα επόμενα δύο χρόνια το ελληνικό κράτος θέλει να προσελκύσει 15 δις ευρώ από τις πωλήσεις των λιμανιών, των αεροδρομίων και ένα καζίνο, σύμφωνα με το Business Insider.
Οι υπάλληλοι που συμμετέχουν σε συζητήσεις ελπίζουν ότι τουλάχιστον το ήμισυ του ποσού των 70 έως 80 δις, που απαιτούνται από την Ελλάδα, έως το 2013, μπορεί να επιτευχθεί χωρίς η Αθήνα να συνάψει νέα δάνεια.
Έτσι, οι χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ θα δανείσουν μόνο 40-45 δις στις ελληνικές αρχές. Αυτά θα προστεθούν στα σχεδόν 120 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως είχε προσυμφωνηθεί για την οικονομική βοήθεια.
Η κατάσταση στην Ελλάδα, είναι ακόμη σοβαρότερη, δεδομένου ότι φήμες άρχισαν να κυκλοφορούν, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μπορούσε πλέον να πληρώσει την κυβέρνηση των Αθηνών την επόμενη δόση των χρημάτων, εάν δεν μπορέσει να αποδείξει ότι η χώρα, πληροί τους στόχους που επιβάλλει η συμφωνία. Το γερμανικό κράτος, εντούτοις, απαγορεύει την αναδιάρθρωση του χρέους στην Ελλάδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου