LIVE WEBCAM

Watch live streaming video from vachosradio at livestream.com

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

190 χρόνια από την απελευθέρωση της Καλαμάτας


Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε και φέτος η επέτειος για την απελευθέρωση της Καλαμάτας. Αποκορύφωμα όλων των εκδηλώσεων ,όπως κάθε χρόνο, η αναπαράσταση που γίνεται στην πλατεία των Αγίων Αποστόλων.
Μικρό ιστορικό :
23 Μαρτίου 1821 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας και ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης απελευθερώνουν την Καλαμάτα από τους Οθωμανούς Τούρκους .
 Στις 21 του μηνός Μαρτίου 1821 κι όλας οι Τούρκοι της Καλαμάτας, φοβούμενοι από τον επαναστατικό αναβρασμό, είχαν οχυρωθεί στα πιο δυνατά σπίτια. Και την άλλη μέρα ο Θεόδ. Κολοκοτρώνης, "ο άνθρωπος της επαναστάσεως" , ξεκινούσε μαζί με τον Αναγνώστη Παπαγεωργίου (Αναγνωσταρά), τον Κυριακούλη Μαυρομιχάλη , τον Καπετανάκη Κουμουνδουράκη  κ.ά. καπετάνιους με 2.000 Μανιάτες και άλλους Πελοποννησίους και στις 23 Μαρτίου μπαίνουν στην Καλαμάτα (όπου βρίσκουν τον Ηλία και Αντώνη Μαυρομιχάλη να πολιορκούν τους Τούρκους σε τρία οχυρωμένα σπίτια) - σε λίγο φθάνει και ο Πετρόμπεης - και αναγκάζουν τους Τούρκους με επικεφαλής τον έπαρχό τους Σουλεϊμάν Αρναούτογλου να παραδοθούν με όρους.
Τις σημερινές εκδηλώσεις εκτός των τοπικών πολικών και στρατιωτικών παραγόντων παρακολούθησαν εκπροσωπώντας  την Κυβέρνηση ο Γ.Γ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και καταγόμενος από την Μεσσηνίας Γ. Κανελλόπουλος ενώ την Ν.Δ ο βουλευτής Μεσσηνίας Γ. Λαμπρόπουλος.




Οι εκδηλώσει έκλεισαν με την   παρέλαση των σχολείων της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας αλλά και των οπλαρχηγών.










I.K.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου