LIVE WEBCAM

Watch live streaming video from vachosradio at livestream.com

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

21 Μαρτίου Εαρινή Ισημερία

Ισημερία είναι το φαινόμενο κατά το οποίο η διάρκεια την ημέρας και της νύχτας είναι ίσες.
Οι ονομασίες εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία αφορούν την εύκρατη ζώνη του βόρειου ημισφαιρίου καθώς στις αντίστοιχες ημερομηνίες στο νότιο ημισφαίριο υπάρχουν οι αντίθετες εποχές, ενώ στις δύο πολικές και την τροπική ζώνη δεν υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση εποχών.
Στην αστρονομία ισημερία καλείται η αστρική ημέρα κατά την οποία το κέντρο του ηλιακού δίσκου βρίσκεται ίσο χρονικό διάστημα πάνω και κάτω από τον ορίζοντα, διαγράφει δηλαδή ίσα τόξα (ημερήσιο και νυκτερινό), και κατά τη διάρκεια της οποίας οι ακτίνες του ηλίου πέφτουν με γωνία 90 μοιρών (κάθετα) στον ισημερινό, παρουσιάζοντας έτσι μηδενική απόκλιση.
Το φαινόμενο οφείλεται στην περιφορά της γης γύρω από τον ήλιο και στην κλίση του άξονα περιστροφής της. Καθώς η γη περιφέρεται γύρω από τον ήλιο και επειδή ο άξονας περιστροφής της δεν είναι κάθετος στο επίπεδο περιφοράς η διάρκεια της ημέρας αλλάζει. Δύο φορές το χρόνο η γη βρίσκεται σε τέτοια θέση που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν εντελώς κάθετα στον ισημερινό.
Η ανατολή του ήλιου και η δύση υπολογίζονται στα διάφορα ημερολόγια σύμφωνα με τη χρονική στιγμή που θα εμφανιστεί η πρώτη ακτίνα του ήλιου και τη χρονική στιγμή που θα εξαφανιστεί και η τελευταία ακτίνα. Αυτό σημαίνει πρακτικά, σε συνδυασμό με το μέγεθος του ηλιακού δίσκου και το γεωγραφικό πλάτος που βρίσκεται κάποιος, ότι η πραγματική ίση μέρα και ίση νύχτα δεν εμφανίζεται τις ημερομηνίες που ορίζουμε ως ισημερίες.
Σε πολλές γλώσσες ο αντίστοιχος όρος λεκτικά δεν αναφέρεται στην έννοια της ίσης ημέρας αλλά της ίσης νύχτας κυρίως λόγω της λατινικής προέλευσης του (λατινικά aequinoctium). Οι ισημερίες συμβαίνουν μεταξύ των ηλιοστασίων, του χειμερινού ηλιοστασίου και θερινού ηλιοστασίου.
Το φαινόμενο της ισημερίας παρουσιάζεται σε όλους τους πλανήτες κάθε ηλιακού συστήματος οι οποίοι παρουσιάζουν κλίση του άξονα περιστροφής ως προς το επίπεδο περιφοράς.

Μύθοι γύρω από την εαρινή ισημερία

Κάποια στιγμή μεταξύ Μύθου και πραγματικότητας, ο άξονας της γης καθετοποιήθηκε και από τότε ξεκίνησε η εναλλαγή των εποχών, τότε ξεκίνησε ο χρόνος να είναι κυκλικός, να υπάρχει ο θάνατος και η αναγέννηση της φύσης.
Πάντα οι γιορτές τις άνοιξης σε όλους τους πολιτισμούς ήταν γιορτές χαράς, ανανέωσης με κίνηση, με χορό, με τραγούδια. Υπάρχουν λουλούδια παντού και στολίδια στους ανθρώπους και στα σπίτια, υπάρχει πλούσιο ποτό και φαγητό και ασυγκράτητη χαρά, γιατί ένας νέος κύκλος θα ξεκινήσει. Εξάλλου παραδοσιακά οι χοροί που χορεύονται στις γιορτές της Άνοιξης είναι κυκλικοί ή μάλλον σπειροειδείς σε έναν ρυθμό Βαλς.
Η Εαρινή Ισημερία συμβόλιζε για τους αρχαίους Έλληνες μυημένους το θάνατο της τιτανικής φύσης του ανθρώπου και την ανάστασή του στις πνευματικές φύσεις του πνευματικού κόσμου των αθανάτων.
Δεν είναι τυχαία η εποχή της τοποθέτησης της σταύρωσης (σταυρικού θανάτου ) του Ιησού και της ανάστασής του. Το σώμα της ανάστασης δεν ήταν το ίδιο με το πριν την ταφή. Γι’ αυτό στην πρώτη συνάντηση, μετά την ανάσταση, με τις γυναίκες που πήγαν να τον μυρώσουν στον τάφο, είπε: « μη μου άπτου ». Ταυτόχρονα η εαρινή ισημερία συμβόλιζε το θάνατο των παθών της τιτανικής φύσης των μυημένων και την εμφάνιση στη θέση των παθών των αρετών εκείνων που εξασφαλίζουν το θρίαμβο πάνω στο θάνατο.
Η περίοδος από την Εαρινή Ισημερία μέχρι τη Θερινή τροπή του ηλίου απεικόνιζε την εποχή της αναγέννησης και μεταμόρφωσης της ανθρώπινης ψυχής στον πνευματικό κόσμο καθώς και την προετοιμασία της για τον πλήρη αποχωρισμό από το έρεβος. Στη φύση είναι η εποχή της μεταμόρφωσης, της αναγέννησης της βλάστησης και της ανθοφορίας, ώστε να συλλέξουμε το καλοκαίρι, στην περίοδο του θερινού ηλιοστασίου, τους γλυκούς καρπούς της προσπάθειας.

Οι λαϊκοί μύθοι για τις γιορτές των ξωτικών
Στις 21 Μαρτίου την Εαρινή ισημερία για την άνοιξη που έρχεται!
Η νύχτα και η μέρα έχουν την ίδια διάρκεια και η καινούργια ζωή κυλάει πάνω στην γη .Σ' αυτήν την γιορτή χρησιμοποιούνται φρούτα, λουλούδια, γλυκά και ξηρούς καρπούς και αυγά με διάφορους τρόπους σαν σύμβολα γονιμότητας!
I.K.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου