LIVE WEBCAM

Watch live streaming video from vachosradio at livestream.com

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Στο δεύτερο μέρος θα προσεγγίσουμε το θέμα πιο πρακτικά….

Στο πρώτο μέρος του άρθρου, ασχοληθήκαμε με τον ορισμό του HACCP http://vachosradio.blogspot.com/2011/03/haccp.html 
Στο δεύτερο μέρος θα προσεγγίσουμε το θέμα πιο πρακτικά….
Καταρχήν, το HACCP σε μια επιχείρηση ή βιομηχανία δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχουν κι άλλα συστήματα διασφάλισης της ασφάλειας, όπως  το ISO 22000 ή το πιο σύγχρονο TQM (total quality management). Αυτά τα συστήματα είναι πιο απαιτητικά , είναι όμως επιτακτικά πλέον σε μεγάλες βιομηχανίες… Το ISO 22000 απαιτεί περισσότερους ελέγχους και καταγραφή των κρίσιμων σημείων ελέγχου, ενώ το TQM συνιστά μια συνολικότερη διαχείριση του όλου συστήματος από τη διοίκηση και τους εργαζόμενους μέχρι και το προϊόν.
Κι αν μια επιχείρηση δεν κάνει HACCP τι γίνεται; Απολύτως τίποτα! Καλύπτεται, εφόσον εφαρμόζει τον υγειονομικό κώδικα (βασικές αρχές υγιεινής για την παραγωγή).
Άρα να προτιμήσω το προϊόν μιας επιχείρησης που έχει HACCP ή όχι; Η απάντηση είναι ναι, αλλά υπό όρους… Ίσως ναι, γιατί η επιχείρηση δείχνει ότι έχει τη βούληση να βελτιώνεται και να παράγει ασφαλή προϊόντα. Ναι, όταν συντηρεί το HACCP, δηλαδή όταν το εφαρμόζει και δεν είναι απλά μια πιστοποίηση καδραρισμένη στον τοίχο… ο έλεγχος στα κρίσιμα σημεία της παραγωγής πρέπει να ναι συνεχής, να καταγράφεται και για να διατηρείται.
Μία επιχείρηση με HACCP δεν παράγει ελαττωματικά προϊόντα; Φυσικά και μπορεί κάποια προϊόντα  να είναι ελαττωματικά – μη ασφαλή, απλά οι πιθανότητες μειώνονται σημαντικά! Επίσης μπορεί να συνυπάρχει και η ιχνηλασιμότητα, η ακριβής ικανότητα δηλαδή του εντοπισμού του προβλήματος και η ανάκληση των παρτίδων που έχουν πρόβλημα, με άμεσα οφέλη για την ασφάλεια των καταναλωτών.
Εκτός από ασφαλή τρόφιμα, τι άλλα οφέλη αποκομίζουν οι καταναλωτές;  Ένα σημαντικό όφελος των καταναλωτών από την εφαρμογή αυτού του συστήματος είναι και η τυποποίηση των προϊόντων. Ανεξάρτητα από το ποιοί υπάλληλοι είναι σε ένα τυροκομείο για παράδειγμα, ή ένα καφέ ή ακόμα και σε μία βιομηχανία τροφίμων, τα παραγόμενα προϊόντα έχουν πάντα τα ίδια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (όψη, γεύση, οσμή, υφή) όταν αναφερόμαστε σε τρόφιμα.
Τελικά ποιοί πιστοποιούν τις εταιρείες για HACCP; Η ανεργία παίζει κι αυτή το ρόλο της. Ασχολούνται μηχανικοί, χημικοί, γιατροί, επιστήμονες από πολλούς κλάδους, που έχουν από μικρή έως ελάχιστη σχέση. Φυσικά οι κτηνίατροι στις προηγμένες χώρες προτιμούνται στη βιομηχανία των τροφίμων για ευνόητους λόγους…
Τελικά, η ποιότητα στα τρόφιμα, που αναφέρεται στο HACCP; Η απάντηση είναι πουθενά. Το HACCP ασχολείται μόνο με την ασφάλεια των τροφίμων. Η βιομηχανοποίηση της παραγωγής των τροφίμων έχει και τα αρνητικά της…
Βασίλης Φωτίου Κτηνίατρος MSc
Κτηνιατρικό Κέντρο
Γεωργιάδου 10
Λάρισα
Τηλ. 2410-532470 begin_of_the_skype_highlighting            2410-532470      end_of_the_skype_highlighting

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου