LIVE WEBCAM

Watch live streaming video from vachosradio at livestream.com

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Ερώτηση Δαβάκη στην Βουλή για το ενδεχόμενο καταργήσεων Ειρηνοδικείων στη Λακωνία

Την άμεση αντίδραση του Λάκωνα Βουλευτή κ. Θανάση Δαβάκη, προκάλεσε η φημολογούμενη πρόθεση της κυβερνήσεως να προχωρήσει σε καταργήσεις-συγχωνεύσεις  Ειρηνοδικείων σε όλη τη χώρα, μεταξύ αυτών και στο Νομό Λακωνίας.
Ο κ. Δαβάκης παρεμβαίνοντας στη Βουλή, καλεί τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χάρη Καστανίδη να δεσμευθεί ότι δεν προτίθεται να προβεί στην κατάργηση του Ειρηνοδικείου των Κροκεών ή του αντιστοίχου της Νεαπόλεως Βοιών, για τα οποία διαδίδονται φήμες περί κατάργησης τους. Συγκεκριμένα ο κ. Δαβάκης, ανέφερε στον κ. Υπουργό ότι τέτοιες ενέργειες εκ μέρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης έρχονται σε αντίθεση με αυτά τα οποία ο ίδιος είχε ενώπιον της Βουλής δεσμευθεί, στις 14/9/2010 απαντώντας σε Ερώτηση που ο ίδιος είχε καταθέσει και αφορούσε το Ειρηνοδικείο της Νεαπόλεως Βοιών.
Τότε λοιπόν ο κ. Υπουργός είχε παραδεχθεί ότι πράγματι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέταζε γενικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης των Ειρηνοδικείων της χώρας, λαμβάνοντας όμως υπόψη του και κάποιες παραμέτρους όπως α) την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, β) την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και γ) την ορθολογικότερη αξιοποίηση πόρων.
Στη συνέχεια ο κ. Υπουργός, ενημέρωνε τον κ. Δαβάκη ότι καταλυτικό ρόλο για την υλοποίηση του όλου «εγχειρήματος», το οποίο περιλαμβάνει ενδεχόμενη συγχώνευση ή κατάργηση «ανενεργών» ή «υπολειτουργούντων» Ειρηνοδικείων καθώς και μετατροπή κάποιων από αυτά σε μεταβατικά, θα ήταν οι προτάσεις των Προϊστάμενων των Πρωτοδικείων όλης της χώρας, προς τους οποίους απηύθυνε σχετικό ερώτημα, προκειμένου να εξαχθούν τα αναγκαία συμπεράσματα. Οι Προϊστάμενοι των  Πρωτοδικείων θα έκαναν τις προτάσεις τους προς τον κ. Υπουργό για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, τις οποίες και θα τεκμηρίωναν λαμβάνοντας υπόψη τους α) τη δικαστηριακή ύλη του κάθε Ειρηνοδικείου, β) το ανθρώπινο δυναμικό του, γ) τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και δ) τις συνθήκες προσβασιμότητας στις υπηρεσίες της Πρωτοδικειακής τους Περιφέρειας.
Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία λοιπόν, στοιχεία για τα οποία ο κ. Υπουργός είχε δεσμευθεί εγγράφως στη Βουλή, τα Ειρηνοδικεία της Λακωνίας ΠΡΕΠΕΙ απρόσκοπτα να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, διότι πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Προς την κατεύθυνση αυτή και προκειμένου να δεσμευθεί εκ νέου ο κ. Υπουργός, ότι ΔΕΝ θα προχωρήσει σε κατάργηση του Ειρηνοδικείου των Κροκεών και της Νεαπόλεως Βοιών, ο Λάκωνας βουλευτής κατέθεσε νέα Ερώτηση στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου