Η Ιαπωνία έχει μεγάλη ανεκμετάλλευτη γεωθερμική ενέργεια ικανή να αντικαταστήσει όλους τους πυρηνικούς σταθμούς της για την επόμενη 10 ετία.
Μάχεται για τον έλεγχο του πυρηνικού συγκροτήματος της Φουκουσίμα και παράλληλα σχεδιάζει την κατασκευή άλλων 13 σταθμών πυρηνικής ενέργειας, εν τούτοις δεν είναι στα άμεσα σχέδια της η αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού ,που υπολογίζεται στα 2,5GW ,εκτός από τις θερμικές πηγές που διαθέτει.
Η γεωθερμική ενέργεια , στην Ασία, που μάχεται ανάμεσα στις κυβερνήσεις και την στήριξη σε χρηματοδότηση, είναι πολύ πιθανόν να προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών ,καθώς επανεξετάζεται το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας ,μετά το ατύχημα στην Φουκουσίμα.
Κατά μήκος του Ειρηνικού Ωκεανού , στο «Δακτυλίδι της Φωτιάς», ένα τόξο με έντονη σεισμική δραστηριότητα, τα γεωθερμικά αποθέματα είναι από τα μεγαλύτερα του πλανήτη. Η Ινδονησία για παράδειγμα , κατέχει το 40% των συνολικών αποθεμάτων στον πλανήτη, όμως μόνο το 4% χρησιμοποιείται ,αφήνοντας με τον τρόπο αυτό ανεκμετάλλευτη αυτού του είδους την ενέργεια.
Ενώ ο δημόσιος έλεγχος της πυρηνικής βιομηχανίας ,εντείνεται , οι ασιατικές κυβερνήσεις αναμένεται να δεχτούν πιέσεις ώστε να μειώσουν το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας για την παραγωγή ενέργειας και να επιτρέψουν την κάλυψη του κενού σε ασφαλέστερες και καθαρότερες πηγές ενέργειας.
Ο Jeffrey Higgs, διευθύνων σύμβουλος στο Χονγκ Κονγκ δήλωσε : « Οι Ιάπωνες θα εξετάσουν την πυρηνική τους ικανότητα , κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει και σε άλλα μέρη του κόσμου. Με αυτόν τον τρόπο θα στρέψει και πάλι την προσοχή σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Πολλοί θα αρχίσουν να βλέπουν την γεωθερμική ενέργεια ως την ασφαλέστερη ,καθαρότερη πηγή ενέργειας από όλες τις υπόλοιπες». Από αυτό θα μπορούσαν να επωφεληθούν οι Ιάπωνες κατασκευαστές περισσότερο από όλους.
Για παράδειγμα, η Mitsubishi Corp, η Toshiba Corp και η Fuji Electric είναι ηγέτες στην γεωθερμική βιομηχανία εξοπλισμού, με την παροχή σχεδόν 70% όλων των ατμοστροβίλων και των εργαλείων δύναμης σε γεωθερμικές μονάδες παγκοσμίως.
Η γεωθερμική ενέργεια, η οποία τρέφεται με θερμότητα από τον πυρήνα της Γης και απελευθέρωση ατμού από υπόγειες δεξαμενές, θα μπορούσε να είναι μία βιώσιμη αντικατάσταση, σε ορισμένες από τις πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο, λένε οι ειδικοί.
Είναι μια σταθερή πηγή ενέργειας και, αντίθετα με την ηλιακή ή την αιολική ενέργεια, είναι απρόσβλητη από απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες.
Είναι μια σταθερή πηγή ενέργειας και, αντίθετα με την ηλιακή ή την αιολική ενέργεια, είναι απρόσβλητη από απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες.
Το μακροπρόθεσμο κόστος της γεωθερμικής ενέργειας, ανάλογα με τις γεωλογικές συνθήκες, θα μπορούσε να είναι λιγότερο από του άνθρακα. Μόλις επιβεβαιωθούν τα αποθεματικά καθώς και η κατασκευή της μονάδας παραγωγής ενέργειας, ο ατμός που τροφοδοτεί τις τουρμπίνες στο εργοστάσιο είναι σχεδόν δωρεάν.
Πηγή:Reuters
Ι.Κ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου