LIVE WEBCAM

Watch live streaming video from vachosradio at livestream.com

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Η πρώτη καταδίκη πρώην Δημάρχου για παράνομη χωμετερή


Πριν λίγες μέρες εξεδόθη απόφαση από το Β΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών  κατά πρώην Δημάρχου γι παράνομη χωματερή. Η απόφαση αυτή εκτιμάται ότι θα αποτελεί σταθμό για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, τη στιγμή που η χώρα μας βρίσκεται στα πρόθυρα νέας καταδίκης για τις διάσπαρτες χωματερές της.
Το Ιστορικό
Το 2007 κάτοικοι της Νέας Μάκρης κατέθεσαν μήνυση κατά του πρώην Δημάρχου Νέας Μάκρης και νυν Δήμαρχος Μαραθώνα κρίθηκε ένοχος για μετατροπή  της πρώην αμερικάνικης βάσης  στην θέση Μπρεξίζα σε χωματερή και έχει μετονομαστεί σε  «Πολιτιστικό και Αθλητικό Πάρκο».
Στην δίκη που έγινε  στις 5 Μαρτίου  , μετά από αλλεπάλληλες  αναβολές, έγινα καταγγελίες για απόκρυψη στοιχείων αλλά και για προσπάθεια παρακώλυσης της δίκης με στόχο την παραγραφή των αδικημάτων, που διεπράχθησαν από το 2004 έως το 2007. Πρίν επτά ημέρες ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου , με την οποία καταδικάζετε ο δήμαρχος, για παράβαση κατ’ εξακολούθηση του ν. 1650/86 περί προστασίας περιβάλλοντος, με ποινή φυλάκισης 8 μηνών με 3ετη αναστολή και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ καθώς και αποζημίωση για βλάβη προς το Δημόσιο συνολικού ύψους 7.000 ευρώ, με την υποχρέωση της αποκατάστασης του περιβάλλοντος.
Την απομάκρυνσή της χωματΗ χωματερή , που βρ
Για ΓιτηνΤ χωματερής ,που βρίσκεται σε περιοχή υγροτόπου και αρχαιολογικής ζώνης, ζητούσαν οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και ο Σύλλογος οι «Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα», προκειμένου να σταματήσουν τη λειτουργία της που δεχόταν κάθε λογής μπάζα και σκουπίδια. Απόρροια όλων των ανωτέρω ήταν να ξεσπούν συχνά πυρκαγιές, να φεύγει προς την ατμόσφαιρα διοξίνες αλλά και να υποβαθμίζεται το περιβάλλον από μπαζώματα ρεμάτων που βρίσκονται μέσα στην πρώην αμερικάνική βάση. Κατόπιν αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου τον Ιανουάριο του 2008 η χωματερή εκλεισε και αφού είχαν επιβληθεί στον δήμο πολλά πρόστιμα.
Στην υπόθεση είχε παρέμβει με πόρισμά του και ο Συνήγορος του Πολίτη, καθώς είχε αποδειχτεί ότι ο Δήμος Νέας Μάκρης είχε θέσει σε λειτουργία από το 2009 νέα χωματερή σε άλλη θέση, στο βόρειο τμήμα της πρώην αμερικανικής βάσης, με άδεια της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου!
Για την υπόθεση έχει υποβάλει μήνυση η Β΄ Εφορία Αρχαιοτήτων. Ζητήθηκε τότε το σφράγισμα της χωματερής αλλά ο δήμος ουδέποτε αναγνώρισε την ύπαρξή της, μολονότι έγγραφα της Πυροσβεστικής που είχε κατασβέσει τις απανωτές πυρκαγιές που είχαν σημειωθεί στην περιοχή πιστοποιούσαν ότι στον χώρο θάβονται πάσης φύσης στερεά απόβλητα.
Σύμφωνα με τον εισαγγελέα της έδρας, «ο κατηγορούμενος σαν δήμαρχος περισυνέλλεξε και μπάζα και διάφορα άλλου είδους απορρίμματα ογκώδη τα οποία εναπόθεσε στη συγκεκριμένη περιοχή... Με την εναπόθεση των συγκεκριμένων απορριμμάτων στην περιοχή άνοιξε ο δρόμος για την ευρύτερη ρύπανση και από εργολάβους, οι οποίοι είχαν έτσι εξασφαλισμένη μια ανοχή του Δήμου Ν. Μάκρης».
Πηγή: Το Πρώτο Θεμα.
Ι.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου