LIVE WEBCAM

Watch live streaming video from vachosradio at livestream.com

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ : στις 11 Δεκεμβρίου 2009, δήλωσε ευθαρσώς ότι «Δεν υπάρχουν στην Ελλάδα πετρέλαια».......μόλις όμως υπογράφηκε το Μνημόνιο ?


Από το ……………."Πετρέλαιο δεν υπάρχει" στο….....
 
"Άμεσα γεωτρήσεις"  ! ! !

Πολλά και κρίσιμα ερωτήματα που ζητούν πιεστικά απαντήσεις έχουν δημιουργηθεί από την στάση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο θέμα της ύπαρξης πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής ΑΟΖ (αυτής που τουλάχιστον έχει προσδιοριστεί ως ΑΟΖ στα νότια, βόρεια και δυτικά της χώρας).
Ερωτήματα που έχουν να κάνουν ακόμα και με συνειδητή απόκρυψη της ύπαρξης των κοιτασμάτων αυτών μέχρις ότου ολοκληρωθεί η πλήρης εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας της χώρας με την αλλεπάλληλη υπογραφή Μνημονίου, Μεσοπρόθεσμου και της Δανειακής Σύμβασης που Θα σφραγίσει το τέλος του ελληνικού ανεξάρτητου κράτους ή τουλάχιστον αυτό που ξέραμε ως ανεξάρτητο κράτος από το 1974 και μετά.
 
Τα ερωτήματα έχουν να κάνουν με την στάση του τότε πρωθυπουργού, στις 11 Δεκεμβρίου 2009, όταν δήλωσε ευθαρσώς ότι «Δεν υπάρχουν στην Ελλάδα πετρέλαια» (βίντεο) και της αλλαγής της στάσης αυτής αμέσως μόλις υπογράφηκε το Μνημόνιο τον Μάιο του 2010.
 
Τότε ανακοινώθηκε η δημιουργία κρατικού φορέα ερευνών για έρευνα υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη να έρχεται σε πλήρη αντίθεση (τουλάχιστον δημοσίως με τον τότε πανίσχυρο Γ. Παπανδρέου) και την στιγμή που καταργούντο δεκάδες φορείς του δημοσίου, όπως το ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) να ανακοινώνει την δημιουργία φορέα για να κάνει, τι; Αυτό που λοιδορούσαν δημόσια οι Γ. Παπανδρέου και Θ. Πάγκαλος: Να δώσει άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων στον ελλαδικό χώρο.
Tόσο το site μας, όσο και η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ από την άνοιξη του 2010 έχοντας πληροφορηθεί κάποια «ψήγματα» των αποτελεσμάτων των ερευνών κυρίως των αμερικανικών κρατικών υπηρεσιών στην περιοχή νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης είχαν προβλέψει από τότε την ύπαρξη τεράστιων κοιτασμάτων.
 
Αλλά φαίνεται ότι δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα το «δέσιμο» της χώρας, το οποίο φυσικά θα είχε αποφευχθεί αν αυτή την στιγμή δύο-τρία γεωτρύπανα «τρυπούσαν» την ελληνική ΑΟΖ νότια της Κρήτης. Διότι έστω και το 50% των ποσοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν διαρρεύσει από αμερικανικές πηγές ότι υπάρχουν, να είναι απολήψιμο, τότε απλά κανείς δεν θα δεχόταν να υποθηκεύσει το μέλλον μιας χώρας η οποία κρύβει στα έγκατά της έναν θησαυρό που θα άλλαζε την πορεία της (κακής) οικονομικής της κατάστασης.
 
Ο κρατικός φορέας ιδρύεται σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, (μετά το Μνημόνιο) φυσικά, προκηρύσσει τον πρώτο διαγωνισμό (μετά την υπογραφή του Μεσοπρόθεσμου) τον περασμένο Σεπτέμβριο και μόλις υπογραφεί και η Δανειακή Σύμβαση (με μόνη διαφωνούσα την Αριστερά) θα ξεκινήσουν άμεσα οι έρευνες!
 
Και εκεί που ο Γ. Παπανδρέου έλεγε ότι «Στην Ελλάδα δεν υπάρχει πετρέλαιο ή τουλάχιστον δεν υπάρχει αρκετό πετρέλαιο», στην συνάντηση της 6ης Νοεμβρίου 2011, δηλαδή ακριβώς 23 μήνες μετά το «Δεν υπάρχει πετρέλαιο» ξαφνικά χρησιμοποιεί ως επιχείρημα το ότι «Πρέπει να έχουμε σύντομα αποτελέσματα στο θέμα των πετρελαίων για να δουν οι εταίροι ότι βρέθηκαν καινούριες πηγές πλούτου για την Ελλάδα» προσπαθώντας να πείσει τον Α. Σαμαρά να μην επιμείνει για εκλογές στις 4 Δεκεμβρίου!
 
Και την περασμένη Τετάρτη, μιλώντας στην Βουλή, το επαναλαμβάνει και δημόσια! Και την επομένη σε κάλεσμα του βουλευτή της Ν.Δ. και υπεύθυνου του τομέα Εξωτερικών της Ν.Δ. Πάνου Παναγιωτόπουλου για άμεση έναρξη των ερευνών, χωρίς να περιμένουμε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού που είχε προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο «τυχαία» παρίσταται ο υφυπουργός ΠΕΚΑ και αρμόδιος για τις έρευνες υδρογονανθράκων ο Γ. Μανιάτης, ο οποίος δηλώνει ότι … τις επόμενες ημέρες θα έχουμε ευχάριστες ειδήσεις»!
 
Πρόβλεψή μας: ΜΕΤΑ την υπογραφή της Δανειακής Σύμβασης!
Για τι ποσότητες μιλάμε; Σύμφωνα με όλες τις ανοικτές πηγές από την αξιολόγηση γεωλογικών, γεωχημικών και λοιπών γεωστοιχείων, τα αποθέματα νότια της Κρήτης είναι της τάξεως των 20 -22 δισ. βαρέλια πετρέλαιο, ενώ σε αυτά μπορούν να προστεθούν και περίπου 20 δισ. βαρέλια πετρελαίου που βρίσκονται στη ζώνη του Ηροδότου, δηλαδή 150 -175 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, σημαντικές περιοχές είναι αυτή μεταξύ Τυμπακίου και Πλακιά, επίσης νότια της Κρήτης, όπως και μία ακόμα περιοχή νότια της νήσου Γαύδου.
 
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι η Λιβύη παράγει 1 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα, δηλαδή 365 εκατ. βαρέλια το χρόνο. Το 50% των παραπάνω να είναι απολήψιμο, η ποσότητα φτάνει τα 9,5 δις. βαρέλια, δηλαδή για 25 χρόνια θα έχει η χώρα την παραγωγική ικανότητα της Λιβύης!
Εκτός αυτών υπάρχει και η βεβαιότητα ύπαρξης δύο-τριών κοιτασμάτων στην δυτική Ελλάδα με μικρές ποσότητες 350-500 εκατ. βαρέλια, αλλά που είναι αρκετό για να αλλάξει ευεργετικά την φυσιογνωμία των οικονομιών της περιοχής.
Καταληκτικά: Πετρέλαιο υπάρχει και μάλιστα εκτός «καυτών ζωνών», όπως είναι η περιοχή του Αιγαίου, που υπάρχει το άλλοθι της σύγκρουσης με την Τουρκία. 
Και πιθανότατα υπάρχουν και μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου.
 
Όλα αυτά έγιναν βεβαιώθηκαν από το 2007 και μετά, όταν εφαρμόστηκαν νέες τεχνικές διερεύνησης πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Αλλά έπρεπε να προηγηθεί η άλωση της χώρας, πριν ανακοινωθεί η ύπαρξή τους. 
Όπως κάποτε εργολάβοι-λαμόγια αγόραζαν σχεδόν δωρεάν, εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλεως έχοντας εσωτερική πληροφόρηση από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ ότι έμπαιναν στο σχέδιο το επόμενο εξάμηνο.
Όσο για το ποιος θα αναλάβει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων και ποιος θα λάβει και την «μερίδα του λέοντος» αυτών, δε νομίζουμε ότι χρήζει απαντήσεως. 
Είναι σα να ρωτά κάποιος «Από πού βγαίνει ο ήλιος;»…
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου