LIVE WEBCAM

Watch live streaming video from vachosradio at livestream.com

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

"Η Ελλάδα, είναι σοβαρή χώρα στην παραγωγή χρυσού"

εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει σοβαρή παραγωγός χρυσού έκανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της μεγάλης καναδικής μεταλλευτικής εταιρίας Eldorado Gold Πολ Ράιτ σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Financial Times. 

"Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει σοβαρή παραγωγός χρυσού, αλλά πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα - πολύ λίγη έγινε την τελευταία 20ετία", δήλωσε ο κ. Ράιτ, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για την εξαγορά της μικρότερης καναδικής μεταλλευτικής εταιρίας European Goldfield, η οποία έχει λάβει άδεια από το ελληνικό κράτος για την εξόρυξη χρυσού στην Ολυμπιάδα και τις Σκουριές στη Χαλκιδική..

Η παραγωγή από τα δύο αυτά ορυχεία εκτιμάται σε 350.000 ουγγιές ετησίως από το 2015, όταν εκτιμάται ότι αυτά θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία, καθιστώντας την Ελλάδα μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς χρυσού στην Ευρώπη.

"Είναι μία ευκαιρία που θα δείξει, αν μία διεθνής μεταλλευτική εταιρία με υψηλού προφίλ θεσμικούς επενδυτές μπορεί να δουλέψει στην Ελλάδα", δήλωσε ο κ. Ράιτ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα ξεπερασθούν οι λίγες νομικές προκλήσεις που μένουν ακόμη όσον αφορά την επένδυση στη Χαλκιδική.

"Έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε προβληματικές αρχές", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Eldoradoλειτουργεί ορυχεία χρυσού στην Κίνα και την Τουρκία, χώρες που μέχρι πρόσφατα πρόσφεραν λίγες ευκαιρίες για τις διεθνείς μεταλλευτικές εταιρίες.

Παρουσιάζοντας τη συμφωνία εξαγοράς της European Goldfields, ο κ. Ράιτ ανακοίνωσε επενδυτικά σχέδια ύψους 1,3 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη των δύο ορυχείων χρυσού, από τα οποία θα δημιουργηθούν 1.800 θέσεις εργασίας.

Η χρηματοδότηση των επενδύσεων θα γίνει με κεφάλαια της Eldorado, ενώ ένα ποσό ύψους 400 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμο ως ταμειακό απόθεμα για να καλυφθούν τα αρχικά κόστη των επενδύσεων, τόνισε ο κ. Ράιτ στους Financial Times. Η Eldorado, όπως και η European Goldfields, αναμένουν ότι η Ελλάδα θα στηρίξει τη συμφωνία.

"Η πολύ σημαντική επένδυση της Eldorado είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεται για να σπάσει ο σημερινός αρνητικός κύκλος της λιτότητας και να φέρει μπροστά τη δημιουργία σημαντικών θέσεων εργασίας και φορολογικών εσόδων για την Ελλάδα", σημείωσε ο κ. Ράιτ κατά την παρουσίαση της συμφωνίας εξαγοράς.

Η συμφωνία αυτή πρέπει να εγκριθεί από τα δύο τρίτα των ψήφων των μετόχων της European Goldfields στη γενική συνέλευσή της που θα γίνει στα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ πρέπει να εγκριθεί και από τη γενική συνέλευση της Eldorado.

Η τελευταία περιμένει επίσης άδεια για να λειτουργήσει ένα άλλο ορυχείο χρυσού στο Πέραμα της Θράκης με δυνατότητα παραγωγής 150.000 ουγγιές ετησίως, αναφέρουν οι Financial Times.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που καθυστερεί επί σχεδόν τρία χρόνια, λόγω της αντίθεσης που υπάρχει από τις τοπικές αρχές και περιβαλλοντικές ομάδες.

Η European Goldfields παράγει σήμερα μικρές ποσότητες μόλυβδου και ψευδάργυρου από το ορυχείο που λειτουργεί στο Στρατώνι της Χαλκιδικής.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου