LIVE WEBCAM

Watch live streaming video from vachosradio at livestream.com

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Δήλωση πρώην πρωθυπουργού των Σκοπίων Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι: «Ο Γκρουέφσκι θέλει να οικειοποιηθεί την ελληνική Ιστορία»

Ως «μάννα εξ ουρανού» ήρθαν για την Ελλάδα οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού των Σκοπίων κ. Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι, ο οποίος κατηγόρησε τον Νικολά Γκρουέφσκι ότι προσπαθεί να «ξαναγράψει την ελληνική ιστορία» και επιχειρεί να συνδέσει την αρχαία Μακεδονία με τη σλαβική. 

Την ώρα που η κυβέρνηση των Σκοπίων πανηγυρίζει για την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και προσπαθεί να αξιοποιήσει επικοινωνιακά την απόφαση προκειμένου να προωθήσει την ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε, οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού στο «Radio Free Europe», προκαλούν αίσθηση.

«Μας επιβάλλουν μια καρικατούρα ιστορίας»
Ο κ. Γκεοργκιέφσκι, προκάτοχος του Νικολά Γκρουέφσκι τόσο στην πρωθυπουργία όσο και στο κόμμα «VMRO DPNE», κατηγορεί τη σημερινή ηγεσία για πολιτική... «αρχαιομακεδονοποίησης», η οποία προωθείται συστηματικά τα τελευταία πέντε χρόνια. «Επιχειρεί [σ.σ. ο Γκρουέφσκι] να ξαναγράψει την ελληνική ιστορία» δηλώνει χαρακτηριστικά.
«Αυτήν την ιστορία που θέλουν σήμερα να μας επιβάλλουν ως κρατική πολιτική για την αρχαία Μακεδονία, την αποκαλώ ως καρικατούρα ιστορίας, γιατί πρόκειται για ασύνδετα γεγονότα. Ο λαός μας βομβαρδίζεται καθημερινά με ψέματα, με παραπληροφόρηση, με ντοκιμαντέρ στα οποία βλέπουμε ότι η ελληνική ιστορία έχει γίνει δική μας και παρουσιάζεται ανάλογα. Για μένα είναι πολύ σαφές ότι υπάρχει ξεκάθαρος διαχωρισμός της λεγόμενης αρχαίας Ιστορίας της Μακεδονίας και της Σλαβικής Ιστορίας. Υπερασπίζομαι ακόμη τη θέση ότι εκεί που μπορούμε να στηριχθούμε και το οποίο δεν είναι λανθασμένο, είναι η Σλαβική Ταυτότητά μας, οι πνευματικοί μας δημιουργοί, όπως ο Άγιος Κύριλλος και Μεθόδιος, ο Άγιος Κλήμης, ο Άγιος Ναούμ. Αυτή είναι η ιστορία μας όπου εμείς μπορούμε με ασφάλεια να βασιστούμε» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ.Γκεοργκιέφκσι, ένας από τους λίγους πολιτικούς άνδρες στα Σκόπια, που αμφισβητεί ευθέως το καθεστώς «αρχαιομακεδονοποίησης» που προωθεί η κυβέρνηση Γκρουέφκσι.
Η επίσημη πρακτική των τελευταίων ετών επιχειρεί τη σύνδεση της ΠΓΔΜ με την αρχαία Μακεδονία τονίζει ο κ. Γκιεοργκέφσκι. Τα αγάλματα και τα αεροδρόμια μάλλον δεν ήταν αρκετά για την ηγεσία των Σκοπίων, για αυτό άλλωστε και επιστρατεύθηκε και η (σχισματική) «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία» η οποία τον Αύγουστο... οσιοποίησε τον Μέγα Αλέξανδρο!
Σε μια χώρα που έχει επιδωθεί σε «αρχαιομανία» οι δηλώσεις του κ. Γκιεοργκιέφσκι φαντάζουν «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Ο πρώην πρωθυπουργός είχε προκαλέσει σάλο στην ΠΓΔΜ το 2002, όταν δήλωσε «Βούλγαρος» και ζήτησε να πάρει το βουλγαρικό διαβατήριο, επισημοποιώντας έτσι την άτυπη πρακτική που εφάρμοζε μεγάλο μέρος του κόσμου στα Σκόπια.


«Η Χάγη δεν βοηθά στην επίλυση»
Σε ότι αφορά την απόφαση της Χάγης και αν αυτή μπορεί να επανενεργοποιήσει τη διαδικασία επίλυσης, ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων δεν εμφανίζεται αισιόδοξος.
«Η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της χώρας μας και της Ελλάδας. Επί δύο μήνες θα είμαστε γεμάτοι χαρά και θα λέμε πόσο ισχυροί είμαστε ως ηθικοί νικητές. Αλλά δεν θα υπάρχει βούληση για την επίλυση και αυτό θέτει σε κίνδυνο τη χώρα αφού δεν θα μπορέσει να γίνει τίποτε μέσα, στα επόμενα, τουλάχιστον στα δύο ή τρία χρόνια», προέβλεψε ο πρώην πρωθυπουργός.


«Ο Γκρουέφσκι έχει αυτοπαγιδευτεί»
Αλλά και για τα περιθώρια συμβιβασμού με την Ελλάδα προκειμένου να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Γκεοργκιέφκσι δεν βλέπει να γίνονται θετικά βήματα από την πλευρά της ΠΓΔΜ καθώς η νύν κυβέρνηση Γκρούεφσκι είναι παγιδευμένη.
«Δεν βλέπω, ασφαλώς, κανένα σημάδι από την πλευρά της χώρας μας. Και αυτό διαφαίνεται από τους κρατικούς δημοσιογράφους που καθημερινά κηρύττουν την κυβερνητική πολιτική. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι άλλο πέρα από αυτό που βλέπουμε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης με την κυβερνητική προπαγάνδα. Επί τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση υπεραμύνεται το όνομα χωρίς να έχει κάποια άλλη επιλογή», δήλωσε με νόημα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου