LIVE WEBCAM

Watch live streaming video from vachosradio at livestream.com

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Σκοτώνουν τα άγρια άλογα στην Ξάνθη

Οργή και αγανάκτηση προκάλεσε, όχι μόνο στους ζωόφιλους αλλά και σε πολλούς κατοίκους της περιοχής Σταυρούπολης Ξάνθης, η θανάτωση με τυφεκισμό τεσσάρων άγριων αλόγων. Τα ζώα βρέθηκαν νεκρά κοντά στον ποταμό Νέστο, μεταξύ Κομνηνών και Λιβερών, και είχαν πληγεί από πυροβόλο όπλο στο κεφάλι, σύμφωνα με την έκθεση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ξάνθης. Το τραγικό είναι ότι ένα από τα νεκρά ζώα κυοφορούσε και ήταν έτοιμο να γεννήσει!
Κάτοικοι που είδαν τα ζώα ειδοποίησαν την Αστυνομία και στην περιοχή κατέφθασε ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Ξάνθης, Κώστας Γκατζίνος, ο οποίος διαπίστωσε τον άγριο τρόπο θανάτωσής τους, ενώ το Αστυνομικό Τμήμα Σταυρούπολης, διεξάγει ανακρίσεις για τον εντοπισμό των δραστών.
Οι «εκτελέσεις» έγιναν γνωστές μετά από δημοσιεύματα στα τοπικά μέσα προκαλώντας την έντονη αντίδραση φορέων και πολιτών της Ξάνθης, που ζητούν από τους αρμόδιους την άμεση λήψη μέτρων προστασίας των ελεύθερων αλόγων που διαβιώνουν τα τελευταία 50-60 χρόνια στον ορεινό όγκο της Ροδόπη στις παραποτάμιες περιοχές.
«Τα άγρια άλογα που ζουν στην περιοχή μας», λέει ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Κομνηνών Φώτης Αποστολίδης, «τον τελευταίο καιρό λιγοστεύουν. Από μια αγέλη 16 αλόγων που γνώριζα, μέσα σε διάστημα πέντε μηνών έμειναν μόνο 7! Τα άλλα μάλλον έχουν εξοντωθεί».
Αναζήτηση τροφής
Παρόμοια περιστατικά θανάτωσης άγριων αλόγων είχαν σημειωθεί στις ίδιες περιοχές και στο παρελθόν και η τοπική κοινωνία δεν αποκλείει δράστες να είναι αγρότες, στα κτήματα των οποίων, ιδίως τους χειμερινούς μήνες, τα ζώα προκαλούν ζημιές στις καλλιέργειες, στην προσπάθεια εξεύρεσης τροφής.
«Δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι δράστες», λέει ο τέως δήμαρχος Σταυρούπολης, Γιώργος Καρασακαλίδης.
«Οι αγέλες των ζώων κατεβαίνουν χαμηλά για να βρουν τροφή και είναι φορές που προκαλούν ζημιές στα σπαρτά. Πρότεινα τα άγρια άλογα να κηρυχθούν προστατευόμενο είδος, να δημιουργηθούν ποτίστρες και ταΐστρες στα βουνά, ώστε να μην κατεβαίνουν και να μην προκαλούν ζημιές. Εθελοντές υπάρχουν, αρκεί το κράτος να κάνει το πρώτο βήμα. Επίσης, να προβλέπεται η αποζημίωση των αγροτών από τον ΕΛΓΑ, όταν οι ζημιές προέρχονται από τα άλογα. Θα πρέπει, τέλος, τα ζώα αυτά να προστατευθούν, γιατί η ύπαρξή τους είναι η κιβωτός και η παρακαταθήκη της φύσης στην περιοχή μας».
Ανησυχία
Στον πρώην δήμο Σταυρούπολης οι κάτοικοι διχάστηκαν. Άλλοι θέλουν την ύπαρξη των άγριων αλόγων και την προστασία τους, υπάρχουν όμως και οι καλλιεργητές που ζητούν τη διασφάλιση της περιουσίας τους. Οι κάτοικοι δεν ξέρουν τι να κάνουν και σε ποιον να αποταθούν. Όλοι - Αγροφυλακή, Διεύθυνση Γεωργίας, νομαρχία κ.λπ. – δεν ξέρουν τι να τους απαντήσουν. Οι αρμόδιοι λένε ότι υπάρχει κενό νόμου. Σε μερικά χρόνια όμως, το πρόβλημα θα γίνει σοβαρότερο, αφού υπολογίζεται τα άλογα να αυξηθούν στα πεντακόσια, ίσως και παραπάνω! Τα σαρκοβόρα, όπως οι λύκοι, που φέρνουν ισορροπία στη φύση, είναι αδύναμα να την επιβάλουν...
Στο πρόσφατο παρελθόν, σε περιοχές της Θράκης είχαν σημειωθεί κλοπές άγριων αλόγων που είχαν αποδοθεί σε αθίγγανους και Πομάκους, οι οποίοι τα έπιαναν και στη συνέχεια τα πουλούσαν αποκομίζοντας σημαντικά ποσά. Η παράνομη δράση τους, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, σταμάτησε τα τελευταία χρόνια μετά από πρωτοβουλίες των Αρχών και συλλόγων που ασχολούνται με την προστασία του περιβάλλοντος.
Καλπάζουν εδώ και αιώνες στη Θράκη
Τα άγρια άλογα αποτελούν παράδοση για όλη σχεδόν τη Θράκη. Στην αρχαιότητα, από τα Άβδηρα έως τις εκβολές του Νέστου και σ’ όλο τον ορεινό όγκο της Ροδόπης, υπήρχαν αμέτρητες αγέλες αγρίων αλόγων. Ανάμεσά τους και τα γνωστά ανθρωποφάγα άλογα του Διομήδη. Αυτά τα άλογα έπιασε στον όγδοο άθλο του ο Ηρακλής και τότε σκότωσε τον βασιλιά των Βιστώνων -τον Διομήδη- και πέταξε το σώμα του στα άλογα τα οποία, κατά τον μύθο, αφού τον κατασπάραξαν, στη συνέχεια ημέρεψαν...
Τα τελευταία πενήντα χρόνια, όταν οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα δύο ορεινά ακριτικά χωριά τους, το Κρωμνικό και τα Λιβερά, κι έφυγαν στις πόλεις, άφησαν πίσω τα κατοικίδια ζώα τους όπως άλογα και γαϊδουράκια. Οι λύκοι βρήκαν και κατασπάραξαν τα αδύναμα γαϊδουράκια και τα εξαφάνισαν, όχι όμως και τα άλογα, τα οποία για να επιβιώσουν συγκρότησαν αγέλες. Πέντε-έξι μαζί, στην πορεία του χρόνου αυξήθηκαν περισσότερο και δύσκολα τα πλησίαζε λύκος. Χρόνο με τον χρόνο αυξήθηκαν και σήμερα σε όλο τον ορεινό όγκο των δύο εγκαταλειμμένων χωριών ξεπερνούν τα τριακόσια!
Ο επισκέπτης της περιοχής που θα αποφασίσει να περιπλανηθεί στους εγκαταλελειμμένους οικισμούς των Λιβερών και του Κρωμνικού, πάνω από τα Κομνηνά, έχει τη χαρά να αφουγκρασθεί τον τροχασμό των αλόγων στα λιθόστρωτα δρομάκια ή να τα δει να καλπάζουν όταν προσπαθούν να αυτοπροστατευθούν για να αποφύγουν τους κινδύνους.
Αγέλες αλόγων υπάρχουν, επίσης, στο Γυφτόκαστρο, στην οροσειρά της Ροδόπης που βρίσκεται στα όρια του νομού Ξάνθης.
Άγρια άλογα απαντώνται επίσης σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Πελοποννήσου, ενώ ιδιαίτερη είναι η «φυλή» των αλόγων της Κρήτης, που θεωρείται η αρχαιότερη της Ευρώπης.

Πηγή : http://www.real.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου