LIVE WEBCAM

Watch live streaming video from vachosradio at livestream.com

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Μυθικές μορφές του 20ου αιώνα γίνονται σουηδικά χαρτονομίσματα

Διάσημοι Σουηδοί που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα, όπως, ο σκηνοθέτης Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, αλλά και η μυθική Γκρέτα Γκάρμπο θα κοσμήσουν νέα Σουηδικά χαρτονομίσματα σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα.
Έξι διάσημοι Σουηδοί επιλέχτηκαν για ένα σύνολο χαρτονομισμάτων που υπολογίζεται να κυκλοφορήσουν το 2014-15 σύμφωνα με το AFP.
Εκτός από τους παραπάνω επιλέχθηκαν επίσης, η συγγραφέας Άστριντ Λίντγκρεν (εμπνεύστρια της παιδικής ηρωίδας Πίππι Φακιδομύτη), η λυρική τραγουδίστρια Μπριγκίτ Νίλσον, ο διπλωμάτης που υπήρξε γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Νταγκ Χαμερσκγιόλντ και ο συγγραφέας και ποιητής Έβερτ Τάουμπε.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα των εκπροσώπων της Κεντρικής Τράπεζας πρόκειται για «ανθρώπους που έχουν κάνει σημαντική συνεισφορά στην πολιτιστική κληρονομιά της Σουηδίας κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα».
Οι προσωπικότητες που επιλέχθηκαν έπρεπε να είναι «δημοφιλείς στο κοινό γενικώς και γνωστοί διεθνώς, ενώ έγινε προσπάθεια να τηρηθούν οι ισορροπίες με εκπροσώπους διαφορετικών γενεών», πρόσθεσαν.
Η Άστριντ Λίντγκρεν θα βρεθεί σε χαρτονόμισμα που αντιστοιχεί σε 20 σουηδικές κορώνες, ο Τάουμπε σε χαρτονόμισμα που αντιστοιχεί σε 50 σουηδικές κορώνες, η μορφή της Γκρέτα Γκάρμπο θα κοσμήσει χαρτονόμισμα των 100 σουηδικών κορωνών, ενώ ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν θα εμφανιστεί σε χαρτονόμισμα των 200 σουηδικών κορωνών το οποίο προς το παρών δεν υπάρχει.
Η θρυλική σοπράνο Μπριγκίτ Νίλσον και ο σπουδαίος διπλωμάτης Νταγκ Χαμερσκγιόλντ θα κοσμήσουν τα δύο μεγαλύτερα χαρτονομίσματα αξίας 500 και 1000 σουηδικών κορωνών, αντιστοίχως.
Τέλος, θα εκδοθεί ένα κέρμα που θα αντιστοιχεί σε 2 σουηδικές κορώνες, το οποίο θα φέρει τη μορφή του Σουηδού μονάρχη Καρόλου – Γουσταύου ΙΣΤ΄ όπως όλα τα σουηδικά νομίσματα.

ΠΗΓΗ http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου