LIVE WEBCAM

Watch live streaming video from vachosradio at livestream.com

Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Τα χαμένα κορίτσια της Ινδίας

 ActionAid 

Στην Ινδία τα κορίτσια θεωρούνται βάρος και τα αγόρια ευλογία. Τόσο που οι γονείς προτιμούν να «ξεφορτώνονται» τα αγέννητα κορίτσια και να ελπίζουν ότι το επόμενο έμβρυο θα είναι αγόρι. Οι διακρίσεις κατά των κοριτσιών και των γυναικών διαπερνούν ολόκληρη την ινδική κοινωνία.



Τώρα που η σύγχρονη τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να μάθουν το φύλο του παιδιού τους πριν τη γέννησή του, όσες γυναίκες έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν υπερηχογράφημα, συχνά όταν μαθαίνουν ότι το μωρό που περιμένουν είναι κορίτσι, κάνουν άμβλωση. Το υπερηχογράφημα είναι ιδιαίτερα φθηνό και η χρήση του για την εξακρίβωση του φύλου ήταν τόσο διαδεδομένη, που η ινδική κυβέρνηση απαγόρεψε δια νόμου στους γιατρούς να αποκαλύπτουν το φύλο πριν τη γέννηση.



Ο νόμος αυτός καταπατείται συστηματικά. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο αριθμός των κοριτσιών σε σχέση με των αγοριών έχει μειωθεί από το 2001. Σήμερα υπάρχουν 914 κορίτσια για κάθε 1000 αγόρια στην Ινδία ενώ δέκα χρόνια πριν η αντιστοιχία ήταν 927 προς 1000. Να σημειωθεί ότι ο φυσιολογικός αριθμός γεννήσεων κοριτσιών και αγοριών είναι περίπου 950 κορίτσια προς 1000 αγόρια.



«Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τους χειρότερούς μας φόβους. Είναι κάτι που κι εμείς και πολλοί άλλοι προειδοποιούσαμε για πολλά χρόνια και είναι ντροπή για ολόκληρη τη χώρα. Πρέπει επιτέλους να σταματήσουν τα μπαλώματα και να κοιτάξουμε ολόκληρο το πρόβλημα ώστε να αναπτύξουμε μια στρατηγική που θα αλλάξει την κατάσταση» είπε ο Sandeep Chachra, διευθυντής της ActionAid Ινδίας.



Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι διακρίσεις κατά των κοριτσιών δεν ενισχύονται αποκλειστικά από τη φτώχεια, καθώς η πρακτική των εκτρώσεων βάση του φύλου είναι διαδεδομένη και στις πλούσιες περιοχές της Ινδίας όπου ζουν άνθρωποι με υψηλή μόρφωση.



Στις φτωχές περιοχές, από την άλλη, όπου οι γονείς δεν μπορούν να μάθουν το φύλο του παιδιού πριν τη γέννηση τόσο εύκολα παρατηρούνται περισσότεροι θάνατοι μωρών και κοριτσιών από παραμέληση, καθώς οι γονείς δίνουν στα κοριτσάκια λιγότερο και χειρότερης ποιότητας φαγητό και δεν τα πηγαίνουν στο γιατρό όσο συχνά πηγαίνουν τα αγόρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου