LIVE WEBCAM

Watch live streaming video from vachosradio at livestream.com

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

10 χρόνια για μεταφορά λαθρομεταναστών

Σήμερα το μεσημέρι ,εκφωνήθηκε η απόφαση για τους δύο Ουκρανούς υπηκόους , που εκδικάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η οποία είναι 10 χρόνια και ένα μήνας για κάθε ένα εκ των κατηγορουμένων και χρηματική ποινή 3 ευρώ την ημέρα, για παράνομη  μεταφορά ατόμων από άλλη χώρα και παράνομη είσοδο. Ενώ διατάχθηκε και η απόδοση του ιστιοφόρου στην πλοιοκτήτρια εταιρεία.
Ιστορικό
Στις 19 Μάιου το 2010 ειδοποιήθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας από τον Θάλαμό Επιχειρήσεων του τότε Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ότι 33 ναυτικά μίλια νότια της  Μεθώνης ιστιοφόρο με σημαία Μάλτας, εξέπεμψε σήμα κινδύνου, λόγω μηχανικής βλάβης.  
Σύμφωνα με όσα κατέθεσε ο λιμενικός , άμεσα έσπευσε στην περιοχή , πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, που όμως λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών δεν κατάφερε να προσεγγίσει το ιστιοφόρο. 
Παραπλέον γαλλικό εμπορικό πλοίο ρυμούλκησε το ιστιοφόρο μέχρι την θαλάσσια περιοχή της Σαπιέντζας από όπου το παρέλαβε ιδιωτικό ρυμουλκό. Κατά τον νομότυπο έλεγχο που διενήργησαν τα όργανα του Λιμενικού, εντοπιστήκαν  μέσα στο ιστιοφόρου 50 λαθρομετανάστες εκ των οποίων περίπου τα 10 ήταν παιδιά μικρής ηλικίας.
Από εκεί με την συνοδεία του σκάφους του Λιμενικού οδηγήθηκε στο λιμάνι της Καλαμάτας.
Το εν λόγω ιστιοφόρο , είχε κλαπεί από μαρίνα της Μάλτας  21-22 Μαρτίου το 2009. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία αμέσως ειδοποίησε την τοπική αστυνομία και από εκεί ειδοποιήθηκε η INTERPOL. Το σκάφος διαθέτει σύστημα εντοπισμού , γνωστό και ως EPIRB,έτσι εντοπίστηκε αμέσως μόλις εξέπεμψε σήμα κινδύνου.
Κατά τις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι ξεκίνησαν από Τουρκία με τελικό προορισμό την Ιταλία. Δεν δέχθηκαν ότι ήταν δουλέμποροι, αφού θα έμεναν και αυτοί στην Ιταλία για να βρουν δουλειά.
Ο συνήγορος υπεράσπισης δήλωσε ότι δεν είχαν πρόθεση να έρθουν στην Ελλάδα αλλά είχαν προορισμό την Ιταλία. Οι καιρικές συνθήκες και η μηχανική βλάβη ήταν αυτές που τους ανάγκασαν να μπουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. 
I.K.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου