Άρχισε χθες και αναμένεται να συνεχιστεί στις 24 και 25 του μήνα, η εκδίκαση στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Καλαμάτας της υπόθεσης του 69χρονου ,κατοίκου Αρεόπολης, που κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, εμπρησμό που έθεσε σε κίνδυνο πράγματα και ανθρώπου αλλά και εμπρησμό δασικής έκτασης άνω των 340 στρεμμάτων.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Στις 27 Αύγουστο το 2007,στις 10:30 περίπου το πρωί, ο κατηγορούμενος ,κινούμενος από το Ν. Οίτυλο προς την περιοχή Σταυρός , με το ΙΧ αυτοκίνητό του, έβαλε φωτιά με αναπτήρα στα ξερά χόρτα στην άκρη του δρόμου και όχι μόνο αυτό ,τροφοδότησε και την φωτιά με Zippελαιο. Αποτέλεσμα της ενέργειάς του αυτής ήταν να χάσουν τη ζωή τους έξι άνθρωποι , οι ιδιοκτήτες του Ξενώνα «ΟΝΑΡ» Ιωάννης και Ευγενία Λέκκα, η Αλτίνα Τομόρι που εργαζόταν ως καθαρίστρια στον ξενώνα, ο Δημήτρης Τόγκας και η Ολγα Σαρικώστα , ένοικοι του ξενώνα, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τις φλόγες , εγκλωβίστηκαν στις φλόγες και απανθρακώθηκαν. Τα έκτο θύμα ο εποχικός πυροσβέστης Κωνσταντίνος Δούνιας, ο οποίος βλέποντας το μέγεθος της φωτιάς φοβήθηκε και πέθανε από καρδιακή προσβολή. Ο 69χρονος , συνελήφθει δύο μέρες αργότερα και από τότε μέχρι και εχθές ,αρνείται ρητά και κατηγορηματικά ότι αυτός ευθύνεται για την φωτιά τις 27ης Αυγούστου το 2007.
ΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ
«Μου έκλεισαν το σπίτι»
Πρώτη κατέθεσε η μητέρα των ιδιοκτητών του ξενώνα, η οποία επιβεβαίωσε ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή βοήθησαν στην εξάπλωση της πυρκαγιάς. Δεν μπορούσε να πει με βεβαιότητα ότι ο κατηγορούμενος έβαλε την φωτιά ,αφού δεν τον είδε η ίδια. Εξέφρασε ,όμως, το παράπονό της αφού ο κατηγορούμενος δεν την έχει συλλυπηθεί για τον χαμό των παιδιών της ακόμα και σήμερα. Κατέθεσε όσα είχαν ακουστεί στην ευρύτερη περιοχή για τον κατηγορούμενο, πριν την φωτιά. Είχε ακουστεί ,πως ο 69χρονος , μετά τον θάνατο του ανιψιού του σε τροχαίο, απειλούσε ότι θα κάψει την Αρεόπολη, αφού πίστευε ότι ο θάνατός του οφείλεται σε δολιοφθορά.
Ο σύζυγος της καθαρίστριας του Ξενώνα
Ο επόμενος μάρτυρας ήταν ο σύζυγος της 3χρονης Αλτίνα Τομόρι , που εργαζόταν σαν καθαρίστρια στον Ξενώνα «ΟΝΑΡ». Στην περιοχή έμεναν από το 1992 μαζί με την σύζυγό του και τα 2 ανήλικα παιδιά τους ,ηλικίας 10 και 15 ετών αντίστοιχα. Στον ξενώνα δούλευε η άτυχη 33χρονη ένα χρόνο. Ο ίδιος δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το αν ο κατηγορούμενος είναι αυτός που έβαλε την φωτιά αφού δεν τον είδε ο ίδιος να το κάνει. Η τοπική κοινωνία όμως, όπως κατέθεσε, τον θεωρεί υπεύθυνο.
«Απρόβλεπτη κατάθεση»
Αμέσως μετά κλήθηκε για να καταθέσει ο αγροφύλακας της περιοχής που βρέθηκε στη περιοχή λίγο πριν εκδηλωθεί η πυρκαγιά, μαζί με μια φίλη του αλλοδαπή. Εκεί συνάντησε τον κατηγορούμενο , που τον ενημέρωσε ότι πιο κάτω έχει πιάσει φωτιά. Καπνό όμως δεν έβλεπε εκείνη την στιγμή, παρά μόνο μετά από λίγα λεπτά βγήκε μαύρος καπνός πιο κάτω. Προξένησε εντύπωση στον μάρτυρα πως ο κατηγορούμενος να ήξερε για την πυρκαγιά πριν ατή ακόμα εκδηλωθεί.
Προανακριτικά ο μάρτυρας είχε καταθέσει πως σύμφωνα με όσα γνώριζε εκτιμούσε πως δράστης ήταν ο κατηγορούμενος. Στην κατάθεσή του όμως ενώπιον της κ. Ανακρίτριας στις 29/08/07 ανασκεύασε την προηγούμενη κατάθεσή του ,λέγοντας ότι ήταν προϊόν ψυχολογικής βίας και έγινε καθ΄ υπαγόρευση των αξιωματικών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έκαναν την ανάκριση.
Στις επίμονες ερωτήσεις τόσο της έδρας όσο και των συνηγόρων Πολιτικής αγωγής, δεν έδωσε καμία απάντηση για το πώς του ασκήθηκε ψυχολογική βία από τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής.
Νέα στοιχεία
Κατά την διάρκεια της πολύωρης αλλά και απρόβλεπτης κατάθεσής του ο μάρτυρας, προσέθεσε και νέα στοιχειά για την υπόθεση. Κατέθεσε πως
10 λεπτά πριν προκληθεί η πυρκαγιά σύζυγος πυροσβέστη , την οποία και κατονόμασε, ενημέρωσε τον σύζυγο της πως περνώντας από την περιοχή ,είδε τον κατηγορούμενο μαζί με ένα εργολάβο. Όπως είναι φυσικό η Πρόεδρος του ΜΟΔ ζήτησε να προσαχθεί η κυρία ώστε να επιβεβαιώσει τα όσα κατέθεσε ο μάρτυρας.
Κατά την εξέτασή του από την Πολιτική αγωγή ο μάρτυρας δήλωσε πως φοβάται γιατί δέχθηκε απειλητικά τηλεφωνήματα από γυναικεία φωνή να το λέει ότι θα του κάψουν το σπίτι. Εξάλλου όπως αποκάλυψε, επί ένα χρόνο ήταν υπό την προστασία της αστυνομίας ,κατόπιν εντολής του κ. Εισαγγελέα.
Πιεζόμενος πάλι από την Πολ. Αγωγή να εξηγήσει για την δεύτερη κατάθεσή του και τον τρόπο με τον οποίο του ασκήθηκε ψυχολογική βία αποκάλυψε ότι ενας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης τον επισκέφθηκε στο σπίτι του αδελφού του , που ήταν παρόντες η σύζυγος του και ο αδελφός του. Όταν έμειναν μόνο οι άντρες και ο συνήγορος υπεράσπισης του έδωσε ένα χαρτί στο οποίο είχε γράψει την κατάθεση που έδωσε ενώπιoν της κ. Ανακρίτριας. Το πρωτότυπο ισχυρίστηκε ότι δεν το έχει ,έχει μόνο το χαρτί στο οποίο το αντέγραψε.Ο εισαγγελέας μίλησε για «πολυδιάστατο καταγγελτήριο» από πλευράς του αγροφύλακα, και ζήτησε όπως ήταν αναμενόμενο την προσαγωγή κι άλλων μαρτύρων. Επίσης έκανε πρόταση να παραληφθεί το επίμαχο σημείωμα από όργανο της αστυνομίας ,επειδή έχει τεθεί πλέον θέμα αξιοπιστίας του μάρτυρα. Κάτι που έγινε δεκτό τόσο από τους δικηγόρους Πολ. Αγωγής όσο και από τους δικηγόρους υπεράσπισης.
Ιωάννα Κοντομηνά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου