LIVE WEBCAM

Watch live streaming video from vachosradio at livestream.com

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΚΙΝΑΣ ΣΕ ΗΠΑ: "ΕΑΝ ΕΠΙΤΕΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΘΑ ΤΟ ΕΚΛΑΒΟΥΜΕ ΩΣ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ"

Η Κίνα έχει θέσει -επισήμως- ενώπιον των ευθυνών τους, τις Ηνωμένες Πολιτείες, με αφορμή τη σχεδιαζόμενη επίθεση της Ουάσινγκτον στο Πακιστάν, η οποία ερμηνεύεται ως πράξη επιθετικότητας κατά του Πεκίνου.
Αυτή η ωμή προειδοποίηση αποτελεί το πρώτη -γνωστό- στρατηγικό τελεσίγραφο, που έλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, εδώ και μισό αιώνα, μετά τα τελεσίγραφα της  Σοβιετικής Ένωσης, κατά τη διάρκεια της κρίσης του Βερολίνου (1958-1961) και δείχνει το σοβαρό κίνδυνο ενός γενικού πολέμου, που μπορεί να ξεσπάσει με αφορμή την πιθανή αντιπαράθεση ΗΠΑ-Πακιστάν.
"Οποιαδήποτε επίθεση στο Πακιστάν, θα εκληφθεί ως επίθεση κατά της Κίνας"

Απαντώντας στις φήμες ότι η Κίνα ζήτησε από τις ΗΠΑ να σεβαστεί την κυριαρχία του Πακιστάν, στον απόηχο της επιχείρησης Μπιν Λάντεν, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Jiang Yu, έδωσε συνέντευξη Τύπου, στις 19 Μαΐου, για να τονίσει -κατηγορηματικά- πως το Πεκίνο, ζήτησε να γίνει σεβαστή η "εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα του Πακιστάν".
"Σύμφωνα με πακιστανικές διπλωματικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα "Times of India", η Κίνα, έχει προειδοποιήσει, με σαφείς όρους, πως οποιαδήποτε επίθεση κατά του Πακιστάν, θα εκληφθεί ως επίθεση κατά της Κίνας.
Η στήριξη από την Κίνα θεωρείται από περιφερειακούς παρατηρητές, ως κρίσιμης σημασίας, για το Πακιστάν.
"Αν οι ΗΠΑ και η Ινδία συνεχίσουν τις πιέσεις, το Πακιστάν μπορεί να πει:
"Η Κίνα είναι πίσω μας και μας στηρίζει. Μην νομίζετε ότι είμαστε απομονωμένοι, γιατί έχουμε μια υπερδύναμη μαζί μας", είπε ο Ταλάτ Μασούντ, πολιτικός αναλυτής του Πακιστάν, στο πρακτορείο AFP.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου