LIVE WEBCAM

Watch live streaming video from vachosradio at livestream.com

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Άνθρωποι και χιμπατζήδες γερνούν με τον ίδιο ρυθμό

 Μια νέα συγκριτική επιστημονική μελέτη βιολόγων και ανθρωπολόγων κατέληξε για πρώτη φορά στο συμπέρασμα ότι οι χιμπατζήδες, οι γορίλες και οι άλλοι πίθηκοι γερνάνε με τρόπο παρόμοιο με τους ανθρώπους, ενώ -αν αυτό συνιστά παρηγοριά- δεν αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα μόνο των ανθρώπων ότι τα αρσενικά πεθαίνουν πριν από τα θηλυκά.
Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι οι άνθρωποι, που ζουν σχετικά μακρόχρονες ζωές, έχουν την ιδιαιτερότητα να γερνάνε πιο αργά από τα άλλα ζώα. Όμως η νέα μελέτη, η πρώτη που συνέκρινε πολλά είδη ταυτόχρονα, διαπίστωσε ότι τελικά ο ρυθμός που γερνάνε οι άνθρωποι δεν είναι και τόσο μοναδικός στο ζωικό βασίλειο.
Οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι οι άνθρωποι γερνάνε με μοναδικό τρόπο, επειδή ζούνε περισσότερα από τα άλλα πρωτεύοντα (πιθήκους) και δεν αρχίζουν να πεθαίνουν σχετικά γρήγορα λίγο μετά τα μισά της ζωής τους.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Αν Μπρονικόφσκι του Τμήματος Οικολογίας, Εξέλιξης και Βιολογίας του πολιτειακού πανεπιστημίου της Αϊόβα των ΗΠΑ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Science", σύγκριναν τον κίνδυνο θανάτου επτά πρωτευόντων με τον αντίστοιχο κίνδυνο των ανθρώπων.
Οι επιστήμονες υπολόγισαν τον ρυθμό με τον οποίο αυξάνεται ο κίνδυνος θανάτου ανάλογα με την ηλικία και συμπέραναν ότι οι άνθρωποι δεν αποτελούν τελικά κάποια ξεχωριστή περίπτωση, παρόλο που οι πίθηκοι αντιμετωπίζουν θανάσιμους κινδύνους, από τους οποίους οι πολιτισμένοι άνθρωποι πλέον έχουν μάθει να προστατεύονται.
Επίσης η νέα μελέτη επιβεβαίωσε ότι τόσο στους ανθρώπους όσο και στους πιθήκους ισχύει ένα κοινό μοτίβο: καθώς γερνάνε, τα αρσενικά πεθαίνουν συνήθως πριν από τα θηλυκά. Παρατηρήθηκε ότι όσο μικρότερη είναι η επιθετικότητα και ο ανταγωνισμός μεταξύ των αρσενικών σε ένα είδος πρωτευόντων, τόσο μικρότερη είναι η "ψαλίδα" προσδόκιμου ζωής μεταξύ των αρσενικών και των θηλυκών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό δείχνει ότι πιθανώς η αιτία για τον συγκριτικά πρόωρο θάνατο των αρσενικών είναι το άγχος και οι απαιτήσεις που προκύπτουν από τον μεταξύ τους ανταγωνισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου